Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Čeští hokejbalisté obhájili titul mistrů světa

Bratislava - Čeští hokejbalisté obhájili na mistrovství světa v Bratislavě titul z roku 2009 z domácího šampionátu v Plzni. Ve finále tentokrát svěřenci trenéra Drahomíra Kadlece zdolali Kanadu 3:1 a triumfovali na historicky devátém MS celkově potřetí. S pětinásobnými šampiony se Češi utkali ve finále popáté a poprvé uspěli. Bronz obhájili domácí Slováci, kteří zvítězili nad Spojenými státy americkými 7:2 a zůstávají jedinou zemí, která má medaili ze všech dosavadních šampionátů.

"Je to úžasný pocit a všechno dojde postupem času. Já si nesmírně vážím toho, co tady kluci odvedli. V šesti dnech odehráli šest opravdu těžkých zápasů se světovou špičkou a vrchol všeho bylo dnešní finálové utkání s Kanadou. A i to jsme zvládli," řekl trenér Kadlec, který po minulém šampionátu v Plzni převzal tým po Leoši Rakovi.

Český tým do zápasu lépe vstoupil: nejdříve Tyburec trefil tyč a v páté minutě už otevřel skóre. Kubeš zabojoval za brankou, Bacovský přihrál Příhodovi, který si povedenou střelou připsal první trefu na turnaji. Další dvě šance měl Bacovský, ale ztroskotal na brankáři Di Gironimovi. Kanaďané mohli vyrovnat v deváté minutě, ale při Ryanově pokusu zastoupil gólmana Heczka na brankové čáře Kudela a Sparkes vzápětí z dorážky zamířil do pravé tyče.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce českých hokejbalistů

Útočník Jan Novák:

"Máme skvělý tým bez individualit. V Plzni to bylo krásné, že to bylo před domácím publikem. Teď je to možná sladší o to, že jsme porazili nejlepší tým na světě Kanadu. Obhájit titul je asi těžší než vyhrát poprvé, je to úžasný pocit."

Češi byli nadále aktivnější, Wróbel ale neproměnil únik a Roušal trefil horní tyč. V 21. minutě však už Pospíšil po Novákově vyhraném vhazování trefil přesně pravý horní roh. Kanaďané rychle snížili, když po Gilbertově zadovce snadno skóroval Giustini. Ale ještě v druhé části vrátil dvoubrankový náskok úřadujícím šampionům Kruček.

V závěrečném dějství český tým nejdříve nevyužil přesilovku, ale pak si bez potíží hlídal bezpečný náskok a soupeře nepouštěl do tlaku. Naopak v závěru ještě mohl zvýšit z úniku Kruček a na stavu nic nezměnil ani chvilkový nápor Kanady.

Gólman Heczko: Všichni dřeli na krev

Brankáře Lukáše Heczka chválili všichni hráči i trenér za skvělé výkony, on naopak ocenil hru týmu. "Všichni dřeli na krev, jinak by nešlo ani porazit takové mančafty, jako jsou Slováci a Kanaďani. Všichni bojovali, hráli jsme výborně v obraně. Smekám před klukama, co předvedli vzadu, padali do střel," doplnil gólman Třince.

Češi sice šli do play-off až ze třetího místa v základní skupině po remíze s Kanadou a porážce s Portugalskem, ale vyřazovací část zvládli. "Prohra asi přišla v nejlepší chvíli. Potom už jsme museli všechno vyhrát. Třeba Slováci prohráli jeden zápas a stálo je to finále," dodal Heczko.

Česká republika - Kanada 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Příhoda (Bacovský), 21. Pospíšil (Novák), 28. Kruček (Kejř) - 23. Giustini (Gilbert). Rozhodčí: Grewall (Ind.), Soraperra (It.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 3 500.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články