Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Čeští hasiči slavili na MS historické prvenství

Mužská reprezentační sestava českých hasičů slavila na mistrovství světa poprvé v historii titul mistrů světa získaný v součtu všech disciplín. Celkem česká výprava vybojovala jedno zlaté, tři stříbrná a dvě bronzová umístění.

Požární sport
zdroj: ČT sport

Požární sport má v Česku bohatou tradici. Zázemí v profesionálních i dobrovolných sborech je široké. Historický úspěch mužů to podtrhl.

Ne vše je ale ideální, podmínky pro trénink by mohly být ještě lepší. Konkurenci je třeba hledat především na východ od nás. "V zimě mají haly s věžemi. U nás je jen jedna v Příbrami. Je těžké v zimě jít ven a třeba v minus deseti trénovat na věži. To je nepředstavitelné," nastínila jeden z problémů úspěšná česká reprezentantka Markéta Marková.

Hasiči mohou často trénovat individuálně, v rámci reprezentace se pak koná několik soustředění za rok. Kouzlo je v konkurenci i spolupráci. "Netvrdím, že máme špatné podmínky, je to spíše o tom, často se vidět v reprezentačním kolektivu a pracovat na nejlepší úrovni," zdůraznil reprezentační trenér Jiří Kotáb.

Cesta ke zlatému úspěchu

Češi došli k historickému titulu světových šampionů krůček po krůčku. První den, kdy byl na programu výstup na věž, byli čtvrtí a táhl je především výkon Jakuba Pěkného, který dokázal zdolat věž pod třináct a půl vteřiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ o historickém úspěchu českých hasičů na MS

Celkem 114 mužů vyběhlo druhý den na sto metrů překážek. Do semifinále se probojovali tři čeští reprezentanti, finále ale všem uniklo.

Vše zlomila štafeta. V ní první člen překonává domeček, druhý bariéru, třetí s hadicemi přebíhá kladinu a čtvrtý pak hasí požár. První česká štafeta nepředvedla dobrý výkon, české barvy ale zachránil druhý tým. Pavel Krpec, David Dopirák, Jakub Pěkný a Martin Lidmila zaznamenali druhý nejlepší čas a do závěrečného dne dokázali Česko posunout na dělenou první příčku ještě s Běloruskem a Ruskem.

Rozhodl požární útok, ve kterém Češi byli čtvrtí, ale těžili z velkých chyb soupeřů. Národní tým tak poprvé v historii vybojoval titul světových šampionů před druhou Ukrajinou a třetím Běloruskem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články