Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Český olympijský výbor nechce na OH v Paříži sportovce z Ruska a Běloruska

Pro zachování sankcí, které sportovcům z Ruska a Běloruska brání v účasti na olympiádě, je Český olympijský výbor. Zdůraznil to na svém webu a reagoval tak na snahu Mezinárodního olympijského výboru umožnit některým sportovcům z těchto zemí startovat příští rok na OH v Paříži pod neutrální vlajkou. Kdyby MOV ale nakonec svůj záměr splnil, zástupci ČOV by o bojkotu her neuvažovali a nechali by rozhodnutí na sportovcích.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko je proti návratu ruských a běloruských sportovců

Úvahy MOV vyvolaly ostré reakce z okupované Ukrajiny i dalších zemí, které hovoří o možném bojkotu, pokud by sportovci z Ruska a Běloruska v Paříži startovali. Ani ČOV není těmto plánům nakloněn.

"Český olympijský výbor i nadále podporuje sankce vůči Rusku a Bělorusku, které Mezinárodní olympijský výbor přijal v loňském roce a jež jsou stále platné. Nevidíme důvod je měnit. Ruští a běloruští sportovci na olympijských hrách startovat nemohou," uvedl ČOV na webu.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf NSA Šebek o financování sportu i ruské agresi: Postoj MOV se mi nelíbí

NSA: Nic se nezměnilo, agrese roste

Stejného názoru je Ondřej Šebek. Předseda Národní sportovní agentury upozornil na to, že MOV byl jednou z prvních organizací, která reagovala na ruskou agresi vyřazením sportovců těchto zemí z akcí, a změna rozhodnutí se mu nelíbí. "Snaha, že by jim bylo umožněno za jistých okolností v Paříži startovat, se mi nelíbí. Nezměnilo se nic, agrese roste," dodal.

Šebek se kvůli koordinaci přístupu sportovních svazů i České republiky sejde s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským. "Dá se očekávat apel k Českému olympijskému výboru, aby se vyhradil vůči MOV, že pokud nebude válečný konflikt na Ukrajině ukončen, že by ruští sportovci na olympijských hrách v Paříži být neměli."

Český basketbal odmítá návrat ruských basketbalistů

Představitelé České basketbalové federace zaslali prezidentovi FIBA Hamane Niangovi otevřený dopis, v němž odmítají návrat ruských reprezentací či klubů do mezinárodních soutěží. Výbor tak reagoval na postoj Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který o návratu Rusů uvažuje. Basketbalová federace o svém stanovisku informovala na svém webu, dopis podepsal předseda ČBF Miroslav Jansta.

"Před rokem byl názor většiny sportovního prostředí jednoznačně odmítavý a rozhodný. Nyní se však od různých mezinárodních sportovních autorit a Mezinárodního olympijského výboru objevují smířlivá a relativizující vyjádření, která připouštějí za různých podmínek reprezentační účast sportovců z Ruské federace na mezinárodních kláních," citoval web znění dopisu, který výbor schválil.

Asie je pro, Evropa dál proti

Zatím nepadlo žádné rozhodnutí, že by se sportovci s ruským či běloruským pasem, kteří odmítnou agresi na Ukrajině a nemají dopingovou minulost, mohli jako neutrální OH zúčastnit.

"Stále platí sankce z loňského roku. Rozhodující roli v tom, zda na olympijských hrách budou moci ruští a běloruští sportovci startovat, mají mezinárodní sportovní federace a Mezinárodní olympijský výbor. Zatím se vůbec nejedná o účasti sportovců s ruským či běloruským pasem na olympijských hrách. Nyní jde pouze o jejich možné zařazení do kvalifikací v Asii, což navrhla rok a půl před Hrami Asijská olympijská rada. Evropa stále trvá na tom, že Rusové a Bělorusové startovat na mezinárodních soutěžích nemohou," přiblížil ČOV aktuální stav.

Bojkot ne, bylo by to na sportovcích

Bojkot her ale odmítá. Olympijská charta ho zavazuje zajistit účast českých sportovců na olympiádě a nechce opakovat neblahou zkušenost z roku 1984, kdy tehdejší komunističtí politici rozhodli o tom, že se českoslovenští sportovci nezúčastní OH 1984 v Los Angeles.

"Samozřejmě budeme respektovat vůli každého sportovce, pokud se kdokoli z nich rozhodne Her nezúčastnit. Nebudeme jim nic nakazovat a rozhodovat za ně. To se stalo pouze v době komunismu a ovlivnilo to kariéru řady olympioniků. Omluvili jsme se jim za bojkot Her v Los Angeles a v roce 2014 slíbili, že tuto zkušenost už nikdy nebudeme opakovat," uvedl ČOV.

S olympijskou účastí sportovců ze zemí, které společně bojují proti Ukrajině, nesouhlasí ani premiér Petr Fiala a zvolený prezident Petr Pavel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články