Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Český čtyřkajak chce vstoupit do historie zlatou medailí

Duisburg (Německo) – Chtějí přepsat historii a proto oželeli osobní ambice. Čeští kajakáři Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba se na právě startujícím mistrovství světa v rychlostní kanoistice zřekli startů v individuálních či párových disciplínách, přestože by v nich měli také medailové ambice, aby se pokusili naplnit tužby všech českých a československých kajakářů a získali historicky první titul mistrů světa na čtyřkajaku. Po letošních výhrách na Světovém poháru v Račicích i mistrovství Evropy v Portugalsku zákonitě patří k favoritům. O té roli vědí, ale veřejně se do ní nepasují. Zůstávají skromní a hodlají útočit již od rozjížďky, v níž narazí na své loňské olympijské přemožitele a šampiony Australany. V Duisburgu se připravovali dva dny, za zlatem vyrazí v pátek 30. srpna v 10.02 hodin. Přinášíme obsáhlý rozhovor s kompletní posádkou českého čtyřkajaku přímo z Duisburgu.

Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba (zprava) při tréninku na kanálu v německém Duisburgu
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

Jsou na kanálu v Duisburgu od loňska, kdy jste zde vyhráli závod Světového poháru, nějaké výrazné změny?

Havel: Jediná změna je, že přistavili nové přístřešky na lodě. Jinak asi bude velká změna v atmosféře a počtu fanoušků proti Světovému poháru. Co jsem slyšel, tak lístky už jsou všechny vyprodané.

Trefil: Skoro žádné. Trochu se zvětšilo zázemí pro sportovce, jinak je vše stejné.

Dostál: Nepatrně se zlepšilo zázemí díky nově přistaveným přístřeškům pro lodě. Jinak asi žádné.

Štěrba: Ano, areál se rozšířil o zázemí pro lodě a závodníky, závodní kanál jako takový je stejný, jak ho znám z předchozích let.

Máte za sebou tři tréninky, už jste si na zdejší vodu, kanál a prostředí zvykli?

Havel: Ano, místní voda nám sedí a máme zdejší kanál rádi. Řekl bych, že nám zde nic nechybí, je tu vše po ruce.

Trefil: Ano zvykli. Zdejší kanál nám vyhovuje.

Dostál: Ano, už loni jsem měl dobrý pocit z místní vody.

Štěrba: Voda na místním kanále mi vyhovuje, známe ji, takže adaptace probíhala velmi rychle.

V čem je kanál v Duisburgu specifický? Nebo snad v něčem nebezpečný?

Havel: Specifický je tím, že má dráhy blízko u břehů, takže je to tu zajímavé pro diváky. Když sedíte na břehu, jste v podstatě na dosah závodníkům. Jde o regulérní závodiště, je tu vratný kanál a vlastně vše, co je k závodění potřeba. Ale samozřejmě je to sport v přírodě, takže boční vítr zde může závody také trochu ovlivnit, tomu se nezabrání na žádném kanálu.

Trefil: Zavodní část kanálu je celkem úzká a břehy jsou hustě zalesněné. V případě bočního větru mají dráhy pod břehem menší výhodu, ale to se při bočním větru může stát všude.

Dostál: Kanál je zde ukryt v lese, tudíž vítr moc nezasahuje do závodních drah.

Štěrba: Je zde vždy výborná divácká kulisa. Co se týče nebezpečí – musíme si dát jako posádka pozor na místní startovací zařízení – při loňském Světovém poháru se nám podařilo v zařízení při startu uvíznout a následně nám potopilo špičku. Kdyby statér jízdu neopakoval, ztratili bychom pěkných pár vteřin…

Jaké místo byste duisburskému kanálu přiřadili ve vašem žebříčku oblíbených závodišť?

Havel: U mě je Duisburg rozhodně na prvním místě. Mám to tu rád kvůli prostředí a atmosféře, která zde většinou panuje. Jdete na oběd a cestou vás zastaví třeba pět lidí s kartičkami a žádají o podpis. To se u kanoistiky moc často nestává. A samozřejmě to tu mám rád i kvůli loňskému Světovému poháru, který se nám tady dost vydařil. Vyhráli jsme ho.

Trefil: 1.

Dostál: Oblíbenější jsou jen Račice a závodiště v Záhřebu. Takže č. 3.

Štěrba: Na škále 1 až 5 číslo 1,5. J Čili velmi oblíbený.

Jistě jste se již dívali do startovní listiny. Kdo budou vašimi největšími soupeři? Jak se liší sestavy jednotlivých posádek třeba od loňského závodu v Londýně 2012?

Havel: Mezi největší favority budou patřit určitě Australané, kteří vyhráli olympiádu, ale hodně silní budou jako vždy i Maďaři a domácí Němci. Pak je tam spousta dalších lodí, které můžou jet o medaile jako jsou Rusové, Španělé atd… Čtyřkajaky bývají v posledních letech hodně vyrovnané.

Trefil: Sestavy předních posádek z Londýna jsou stejné. Nej soupeři budou Maďaři a Australané.

Dostál: U těch nejlepších se sestavy nezměnily, snad jen u Němců. To znamená, že největšími soupeři zde budou Australané a Maďaři.

Štěrba: Ty nejsilnější, tedy medailisté z Londýna zůstali v stejném složení, takže největšími konkurenty budou tedy posádky Austrálie, Maďarska a Německa. Naděje si budou v novém složení dělat Španělé (čtvrtí z ME 2013), ale na MS může překvapit i řada lodí z tradičních států – Rusko, Slovensko, Polsko, Bělorusko, které v průběhu letošní sezony neměly takovou formu.

Pojedete v druhé rozjížďce. Od koho vám hrozí největší nebezpečí?

Havel: Hned v rozjížďce máme zmiňované olympijské vítěze z Austrálie. Jsem za to docela rád. Oni letos nikde nestartovali a od OH proti nim pojedeme poprvé, tak si je budeme moct hned v rozjížďce trochu oťukat

Trefil: Samozřejmě od Australanů, možná i od Španělů.

Dostál: Zřejmě Austrálie a Španělsko.

Štěrba: První postupuje přímo do finále, o tuto pozici se popereme s největšími favority Australany. Pozor si musíme dát také na Španěly.

Bude cíl už rozjížďku vyhrát, abyste nemuseli do semifinále?

Havel: Určitě budeme chtít využít přímého postupu první lodě do finále a otestovat si soupeře. Takže už rozjížďku pojedeme na postup.

Trefil: Budeme se snažit. Lodě postupující přímo budou mít ve finále lepší dráhy.

Dostál: Ano, abychom se nemuseli zbytečně připravovat na semifinále. První z rozjížďky totiž postupuje přímo do finále.

Štěrba: Ano, bude to cíl.

A nebo kvůli rozjetí se na duisburském kanálu se „nebojíte“ ani startovat v případném semifinále?

Dostál: Vždy je lepší startovat v méně závodech.

Štěrba: Chceme hned v rozjížďce otestovat Australany a pokusit je poprvé od OH porazit. Pokud by to nevyšlo přímo, věříme, že máme kvalitu a dost sil na to postoupit přes semifinále, které se pojde hned v pátek odpoledne.

Zřekli jste se startů v individuálních či párových disciplínách. Je tedy titul mistrů světa jasným cílem?

Havel: Ano, cítíme velikou šanci na historický výsledek a zisk titulu. Tak jsme tomu letos podřídili všechno, abychom do tohoto jediného závodu mohli jít na 100 procent. Ale bude to hodně těžké, nikdo sem nepřijel jen tak si zazávodit, každý chce vyhrát. J

Trefil: Neradi něco hlásíme dopředu. Podáme maximální výkon a nechme se překvapit!!

Dostál: Do každého závodu vstupujeme s touhou vyhrát.

Štěrba: Výsledky na čtyřkajaku letos převyšovaly ty z našich ostatních disciplín. I ty však byly vynikající. Koncentrace pouze na K4 v Duisburgu je tedy logické vyústění. Cítíme reálnou šanci bojovat o nejvyšší pozice v této disciplíně. Osobně jsem velmi rád, že K4 míří stále výš. J

Cítíte, že vaše letošní výsledky soupeři respektují a "mají strach"?

Havel:Určitě se na nás po letošních závodech dívají trochu jinak než předtím. Poslední závody, jak Světový pohár v Račicích, tak i mistrovství Evropy v Portugalsku, jsme vyhráli s náskokem. Někteří lidé i z ostatních států za mnou na ME přišli a říkali mi už před závodem, že se těší, až pojedeme, že se na nás hezky kouká, když nám to tak jde. Krásně se to poslouchá. J A i tady na závodišti v Duisburgu nás spousta lidí zdraví a přitom loni ještě pomalu ani nevěděli, kdo jsme. Takže určitě vnímají, že tu jsme a že chceme bojovat o medaile.

Trefil: Myslím si že nás všichni respektují. Strachem bych to nenazýval.

Dostál: Nejspíš ano. Je dobře, že se nás bojí.

Štěrba: Respekt od soupeřů lze cítit, zvláště ve stísněných prostorách, např. v hotelovém výtahu by se hustota atmosféry dala krájet. J

Je příjemné být v roli favoritů? Posiluje to sebevědomí?

Havel: Být v roli favoritů má své pro i proti. Na jednu stranu vám to lichotí a povzbuzuje vás to, ale zase se tím nesmíte nechat ukonejšit. Je potřeba to hodit za hlavu, protože každý závod je úplně jiný a nikde není psáno, že to bude stejné jako na ME. To se snad ještě ani nikdy nestalo.

Velké proti je i to, že od vás každý očekává špičkový výsledek nebo vítězství. Je tak hodně těžké tuto tíhu očekávání unést a neznervózňovat se z toho.

Trefil: Do role favoritů se nepasujeme.

Štěrba: Máme zdravé sebevědomí, navíc sami se do této role nepasujeme, takže nás to nijak nesvazuje. Ale na nedělní after-party se do role favoritů rozhodně řadíme. J

Nebo to naopak přináší nervozitu a svazuje ruce?

Havel: Záleží, jak se k tomu každý postaví a jak ten tlak unese. Je potřeba ten tlak až tolik nevnímat, jinak samozřejmě trochu hrozí to, že vám to trochu sváže ruce.

Trefil: Ani ne.

Dostál: To si nemůžeme dovolit, aby nás něco podobného rozrušovalo, takže to spíš nevnímám.

Štěrba: Pro Australany může být lehce svazující obhajovat zlato z loňska… My obhajovat nechceme. J

Cítíte, že jste v maximální kondici a ve vrcholné formě? Nebo vás něco trápí?

Havel: Tady se cítím dobře a nic mě netrápí. Na závod už se začínám těšit a formu sem si snad do tašky přibalil. J

Trefil: Osobně se cítím velmi dobře a hodlám na kanálu v Duisburgu nechat veškeré síly!!

Dostál: Mě osobně nic netrápí. Snad jen to, že letošní prázdniny mi začnou až začátkem září. J A forma? Ano, troufám si říct, že ji na nedělní závod mít budu.

Štěrba: Odrazili jsme snad všechny zdravotní nepříjemnosti, které nás trápily v předchozích dnech. Věřím, že forma přichází a vygraduje právě v neděli.

Hecujete se s někým, uzavřeli jste nějakou sázku?

Havel: Já osobně jsem letos žádné sázky s nikým ani neuzavíral. Spíš se špičkujeme mezi sebou s kanoisty Jardou Radoněm a Filipem Dvořákem, kdo bude mít lepší výsledek. Ale to je jen takové předzávodní hecování, jinak si přejeme navzájem co nejlepší výsledky, abychom je pak mohli společně po závodech oslavit.

Trefil: Sázku žádnou nemám. Hecovat se budeme až na nedělním banketu!

Dostál: Ne, tentokrát mě to ani nenapadlo.

Štěrba: Nesázím, ale svůj tip na vítěze mám…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články