Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Česko znovu po 29 letech hostí MS ve veslování, domácí doufají v medaile

Mistrovství světa ve veslování se do Česka vrací po devětadvaceti letech a opět na stejné místo. V račické Labe aréně se od neděle představí během 8 dnů na 950 veslařek a veslařů z pětašedesáti zemí. Česko bude reprezentovat 13 lodí, které se pokusí navázat na poslední tuzemskou medaili ze světového šampionátu, kterou vybojoval v roce 2018 skifař Ondřej Synek. Přímé přenosy z MS ve veslování můžete sledovat na ČT sport a ČT sport plus od 9:25.

Trojnásobný olympijský medailista a pětinásobný mistr světa bude v Račicích jako sportovní ředitel českého veslařského svazu. Poslední českou medaili z mistrovství světa zařídil právě on v Plovdivu roku 2018 a ještě rok předtím se postaral i o poslední světový titul. Na domácí půdě ale nikdo z českých reprezentantů k velkým favoritům na titul nepatří.

"Já doufám, že by se to třeba možná díky domácí atmosféře a výborné výkonnosti našich posádek třeba mohlo i povést a budu pevně doufat v co nejlepší výsledky, tak nikdy neříkej nikdy," věří Synek.

V uplynulých měsících byl v račickém kanálu problém s únikem vody, nyní by ale mělo být vše vyřešeno. "Na kanále je podle posledních zpráv všechno připraveno a už tam spousta posádek týmu trénuje, hlavně zaoceánské týmy. Únik vody byl, ale teď se to vyřešilo. Voda se tam nějak načerpala a jak říkám, všechno je připraveno a myslím si, že závody budou kvalitní a hezké," říká sportovní ředitel svazu.

"Voda na kanále je tady naprosto skvělá. Čistá. Klidná. Myslím, že každý závodník se může těšit na parádní regatu," potvrzuje jeho slova kormidelnice veslařské osmy USA Emelie Eldracherová. 

Tribuny v Labe aréně pojmou 2 300 diváků. Krom toho pořadatelé připravují pro fanoušky i prostory na stání. "Ambice máme nejvyšší. Pro nás je taková meta - možná nedostižná - když tady fanoušci v roce 2017 byli povzbuzovat naše fanoušky na mistrovství Evropy a dovedli je ke dvěma titulům," přeje si Dušan Macháček, předseda organizačního výboru šampionátu.

První dobrou zprávou je, že všichni čeští reprezentanti by měli být fit a připraveni nastoupit do svých závodů. "Doufejme, že to vydrží. Musíme zaklepat, aby to vydrželo. A všichni mohli závodit," přeje si Synek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články