Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Česko má zatím pro Rio jistých 66 míst. Finální seznam bude znám 12. července

Praha - Sto dní před zahájením Her v Riu má Česká republika jistotu více jak šedesáti olympijských míst pro své sportovce a sportovkyně. Vedení Českého olympijského výboru předpokládá, že do 12. července, kdy plenární zasedání ČOV schválí závěrečnou nominaci, přibudou na seznam desítky dalších jmen. Konečný počet reprezentantů však pravděpodobně nepřevýší velikost české výpravy z londýnské olympiády před čtyřmi lety.

Olympijský stadion v brazilském Riu de Janeiro
zdroj: Reuters autor: Ricardo Mores

Do britské metropole se tehdy vydalo 133 sportovců a sportovkyň, letos to bude o něco méně. "Pracujeme s číslem 120, pokud by se dostali basketbalisté, tak 130," přiblížil sportovní ředitel ČOV a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor.

Je tedy takřka jisté, že rekord z Atén 2004 v počtu reprezentantů (142) nepadne. Počet českých účastníků v Riu se tak spíše bude blížit číslu 115, které představovala nejméně početná výprava v historii samostatného Česka, jež takto zamířila do Atlanty 1996.

Na očekávaných nižších počtech má dozajista podíl skutečnost, že poprvé po dvaceti letech nemusí být v nominaci žádný ze zástupců tuzemských kolektivních sportů. Poslední šanci zachránit svou čest budou mít v červenci basketbalisté, které čeká kvalifikační turnaj v Srbsku, kde bude hlavním adeptem na jedno postupové místo domácí tým.

Čeští basketbalisté
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Srbská basketbalová federace však spolu s dalšími 13 evropskými národními asociacemi čelí hrozbě suspendování ze strany FIBA (kvůli podpoře konkurenčního projektu Euroligy) a momentálně se řeší, zda bude případný trest platit i pro zmiňovanou kvalifikaci.

Méně želízek v ohni bude ve střelbě, gymnastice či plážovém volejbale

V menším početním obsazení, než na jaké byli zvyklí z minulých setkání pod propletenými kruhy, se na Hry podívají střelci. Pro Rio vybojovali pět míst, o jedno z nich se v trapu postaral David Kostelecký, který tak pojede už na své páté LOH. Na pátý start už nedosáhne skeetař Jan Sychra, ani aktivní kariéru ukončivší Kateřina Emmons, trojnásobná držitelka olympijských cenných kovů včetně zlata z Pekingu 2008 (zde triumfoval i Kostelecký).

Medailistka z Londýna v malorážce na 3×20 ran, Adéla Bruns-Sýkorová, se o účast v Riu "popere" se svými reprezentačními kolegyněmi Nikolou Mazurovou a Lucií Švecovou, které právě v této discipíně vystřílely pro Českou republiku dvě účastnická místa.

Zatímco v Londýně byl český gymnastický sport zastoupen třemi ambasadory, v Riu bude soutěžit jeho jediný vyslanec, sportovní gymnasta David Jessen. Také beachvolejbalových nadějí bude méně, reálnou naději živí už jen dvojice Markéta Sluková, Barbora Hermannová. V to, že si zazávodí pod olympijskou vlajkou, stále doufají boxeři, lukostřelci a zápasníci, jisté už je, že české barvy nebudou v Riu k vidění v jezdectví, ve skocích do vody či v taekwondu.

Alexander Choupenitch
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Naopak po dvaceti letech se z olympijského želízka v ohni, a hned dvojnásobného, mohou těšit vyznavači šermu, neboť právo startu v Brazílii náleží jak fleretistovi Alexandrovi Choupenitchovi, tak kordistovi Jiřímu Beranovi ml.

Na podporu českých olympioniků v Riu vznikla upoutávka, a to pod režijní taktovkou Davida Ondříčka. V hlavní roli si zaběhala herečka Jana Pidrmanová a před kameru se postavili i skuteční sportovci - kromě našich současných reprezentantů Denisy Rosolové a Jirky Prskavce třeba také Věra Čáslavská, Martin Doktor nebo Imrich Bugár.

Videoklip je součástí kampaně Českého olympijského výboru, jejímž sloganem je: "Sport v nás probouzí odhodlání, odvahu, hrdost, fair play a týmového ducha. Sdílení těchto hodnot z nás dělá jeden tým. Czech Team."



Některé nominace jsou už jmenovité, některé mají jen podobu splněné účastnické kvóty pro zemi. Tu jmenovitou nominaci má jistou dvanáct atletů, plavci Barbora Závadová, Simona Baumrtová, Lucie Svěcená a Jan Micka, synchronizované plavkyně Soňa Bernardová a Alžběta Dufková, již zmiňovaní šermíři Alexander Choupenitch a Jiří Beran a vodní slalomáři Kateřina Kudějová, Vítězslav Gebas a Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem.

Ostře sledovaný souboj na divoké vodě v kategorii K1 mezi Jiřím Prskavcem, Vítem Přindišem a Vavřincem Hradilkem se rozhodne až v polovině května na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši. Neuspěje-li Hradilek (a ve stejném ohrožení je i střelkyně Bruns-Sýkorová), budou oba jedinými českými medailisty z Londýna, kteří nedostanou v zemi samby šanci k obhajobě svého cenného kovu.

Atleti plnili limity už loni, z dvaadvaceti závodníků jich ale podle nominačních pravidel potvrdilo výkonnost zatím jen tucet - výškaři Jaroslav Bába a Michaela Hrubá, tyčkaři Michal Balner, Jan Kudlička, Romana Maláčová a Jiřina Ptáčníková, chodci Lukáš Gdula a Anežka Drahotová, dálkař Radek Juška, sprinter Pavel Maslák, koulař Tomáš Staněk a oštěpař Jakub Vadlejch.

V několika sportech budou rozhodovat světové žebříčky

To se týká například tenisu, kde může být klidných sedm českých singlistů (Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Tomáš Berdych, Jiří Veselý, Lukáš Rosol). V deblech by nemělo na olympijské antuce chybět stříbrné duo H+H (Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká), reálný je též start Radka Štěpánka.

Jiří Veselý by se měl v Riu odbýt svou olympijskou premiéru
zdroj: Reuters

V horských kolech jsou v žebříčku vysoko obhájce zlata z Londýna Jaroslav Kulhavý a Ondřej Cink. Velkou šanci má v badmintonu Kristína Gavnholtová, bojovat naopak ještě musí vlajkonoš z Londýna 2012 Petr Koukal.

V judu neuniknou boje na olympijském tatami Lukáši Krpálkovi a patrně ani Pavlu Petřikovovi. Žebříček rozhodne i v nové disciplíně golfu, kde má prakticky účast jistou Klára Spilková, stejně jako Vendula Frintová mezi triatlonistkami. Ambice může mít bikrosařka Aneta Hladíková, místo by díky žebříčku nemělo uniknout stolní tenistce Ivetě Vacenovské, vzpěračské místo obsadí nejspíš bronzový z ME Jiří Orság.

Také většina dalších účastnických míst připadne sportovcům, kteří kvótu pro zemi splnili. Těžko si představit, že by cyklistickou časovku žen jel někdo jiný než Martina Sáblíková, že by na silnici chyběli Roman Kreuziger, Leopold König či Zdeněk Štybar.

Rychlostní kanoisté mají také jasno o sestavě, stejně jako na skifu bude zcela jistě sedět Ondřej Synek či obhájkyně zlata Miroslava Topinková-Knapková. Čeští veslaři, kteří se ještě na LOH nominovali, budou mít možnost získat "last-minute" jízdenku na květnové dodatečné olympijské kvalifikaci v rámci tradiční regaty ve švýcarském Lucernu.

V jachtingu se na hry chystají Veronika Fenclová a Viktor Teplý. Klání v moderním pětiboji se bude rozhodně týkat obhájce zlata Davida Svobody a jeho týmového parťáka Jana Kufa, přičemž jejich reprezentační kolegyně Natálie Dianová se může do Ria propracovat skrze květnové MS v Moskvě anebo na základě redukovaného pořadí ve světovém žebříčku.

Přehled získaných účastnických míst (splněných limitů) (http://www.olympic.cz/docs/kvalifikace-OH-Rio2.pdf%20)Atletika (22): Jaroslav Bába, Michal Balner, Anežka Drahotová, Petr Frydrych, Lukáš Gdula, Zuzana Hejnová, Adam Sebastian Helcelet, Jakub Holuša, Michaela Hrubá, Radek Juška, Eliška Klučinová, Jan Kudlička, Romana Maláčová, Pavel Maslák, Jiřina Ptáčníková, Denisa Rosolová, Lucie Sekanová, Tomáš Staněk, Petr Svoboda, Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý.Cyklistika - silniční (5): časovka mužů, časovka žen, silniční závod mužů (3 místa + účastník časovky)Cyklistika - dráhová (2): keirin muži, sprint mužiJachting (2): laser radial ženy, laser standard mužiModerní pětiboj (2): jednotlivci muži (2 místa)Plavání (4): Simona Baumrtová, Jan Micka, Lucie Svěcená, Barbora ZávadováRychlostní kanoistika (7): K1 1000 m muži, C1 1000 m muži, K1 200 m muži, K4 1000 m muži (4 místa)Synchronizované plavání (2): Soňa Bernardová, Alžběta DufkováSportovní gymnastika (1): jednotlivci mužiSportovní střelba (5): trap muži, malorážka vleže muži, sportovní malorážka žen na 3x40 ran (2 místa), skeet ženyŠerm (2): Jiří Beran ml., Alexander ChoupenitchVeslování (6): skif muži, skif ženy, čtyřka bez kormidelníka muži lehké váhy (4 místa)Vodní slalom (5): K1 muži, K1 ženy, C1 muži, C2 mužiVzpírání (1): nad 105 kg muži

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČOV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články