Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

České pozemkářky jedou na ME s jasným cílem: udržet se mezi elitou

Amsterdam - Startuje mistrovství Evropy v pozemním hokeji a po 18 letech u toho jsou i české reprezentantky. V základní skupině narazí na stříbrné olympijské medailistky Nizozemky, Španělky a Belgičanky, ale i přesto se chtějí udržet v elitní divizi. Přímé přenosy nabídne i ČT sport a web ctsport.cz. V sobotu sledujte od 12:20 duel s Belgií.

zdroj: AP autor: Rick Rycroft

Češky se mezi elitou představily naposledy v roce 1999, kdy obsadily poslední místo a sestoupily. Návrat si vybojovaly předloni v Praze na šampionátu divize B, ale vzhledem k velkým rozdílům mezi profesionální elitou a amatérskými výběry budou opět patřit mezi jasné outsidery.

"Věříme si, ale orientujeme se především na druhou fázi turnaje, tedy skupinu o udržení. V ní očekáváme, že se potkáme se Skotskem a Irskem," řekl trenér Filip Neusser. "Ale i přes těžkou skupinu je cíl udržení elitní skupiny, což znamená skončit do šestého místa," dodal.

Pětatřicetiletý kouč byl během hráčské kariéry u dvou účastí českých mužů v nejvyšší skupině mistrovství Evropy. V roce 2007 obsadili reprezentanti poslední místo se skóre 0:31 a obdobně dopadli i v roce 2013. Tehdy alespoň dokázali získat premiérový bod mezi elitou.

Je nám líto, video expirovalo.
České pozemní hokejistky odstartují ME proti Belgičankám

Neusser byl navíc tehdy vyhlášen nejlepším brankářem šampionátu. "Myslím, že v chlapech jsou rozdíly mezi elitou a tou druhou skupinou větší. Přece jen až na Austrálii jsou ty nejlepší týmy právě z Evropy," uvedl kouč. "Tady to sice až takové není, ale i tak to je velký rozdíl a bude to mazec," přidal.

Těžký, těžší, nejtěžší

Češky vstoupí do základní skupiny sobotním zápasem s Belgií, která před dvěma lety skončila na šampionátu pátá. V neděli je čeká osmý celek olympiády v Riu Španělsko. "Belgie udělala obrovský pokrok, jádro týmu je spolu už od olympiády v roce 2012. Naší výhodou možná je, že jsme s nimi nikdy nehráli," uvedl Neusser. "Se Španělskem jsme loni prohráli ve Světové lize a nedávno jsme s ním hráli tři přípravné zápasy, kdy nás přehrálo rozdílem třídy," dodal.

Na nejtěžšího soupeře pak narazí v úterý v posledním duelu skupiny, kdy je čekají trojnásobné olympijské šampionky a úřadující mistryně světa Nizozemky. "Hrají doma, přijde hodně lidí, navíc se začne v osm večer... To už si budeme moct jen užít. Ale i tak to chceme odehrát zodpovědně," řekl Neusser.

V Amsterdamu bude současně probíhat i mužský šampionát, na kterém budou zlato obhajovat domácí Nizozemci. Český tým se minulý týden udržel v divizi B.

Ze základních skupin postoupí první dva celky do semifinále, zbylé dva zamíří do skupiny o udržení, kam se jim započítá výsledek vzájemného zápasu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články