Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Česká výprava do Gruzie bude osmičlenná

Praha - Sedm českých zápasníků a jedna zápasnice se představí na evropském šampionátu, který se uskuteční od úterý 19. do neděle 24. března v Tbilisi. Největší naděje budou v Gruzii upřeny k Davidu Válovi v řecko-římském stylu, který si opět po delší době zkusí hmotnostní kategorii do 120 kilogramů. Z pozice trenéra jej povede poprvé na velké akci jeho nedávný souputník Marek Švec. Gruzínský šampionát vnímá jako odrazový můstek do dalšího průběhu sezony.

Nejúspěšnější český zápasník posledních let Švec totiž teprve loni ukončil kariéru a koncem října se stal reprezentačním trenérem. V otázce konkrétních cílů či nadějí je i proto směrem k nadcházejícímu šampionátu opatrný. "Jedu s klukama poprvé na takto velký závod a spolupracuji s nimi krátkou dobu, takže bych nechtěl dělat větší plány, ale když se někomu povede umístit do desátého místa, budu za to moc rád. Bylo by to potvrzení toho, že jsme se vydali dobrou cestou," uvedl Švec.

Právě Vála by měl mít podle teoretických předpokladů k takovému umístění nejblíže. "Bude záležet, jak se k tomu postaví. Chce se vrátit do 'stodvacítky' a teď si ji zase po delší době zkusí. Ale když bude uvolněný a nebude přemotivovaný, určitě by měl být hlavní nadějí on. Také je otázka, jak bude připravený. Ne snad, že by odstavil zápas na vedlejší kolej, ale dodělává školu a řeší některé životní situace," uvedl Švec. Připustil také, že právě s Válou je v současnosti spolupráce složitější než s ostatními svěřenci, které vede.

"Je to spíš na otázkách doporučení z mé strany. Co si z toho David vezme, to je na něm. Tu přípravu si dělá hodně sám, tak uvidíme; pokud by se mu třeba nedařilo, jestli z toho vyvodí třeba nějaké závěry."

Jinak si ale svůj start na trenérském postu pochvaluje. "Ta spolupráce s klukama je nastavená dobře. Jestli to přinese úspěchy, to teprve uvidíme," konstatoval Švec.

Nervozitu zatím nepociťuje, blížící se start evropského šampionátu s ním prý dosud nic nedělá. "Byl bych radši, kdyby šlo třeba o olympiádu a sám jsem tam letěl ještě jako závodník, ale ono to teprve přijde, až vše začne," řekl Švec. "Dokážu si představit, jak se tam budu kroutit na té židličce s přesvědčením, jak bych to a to udělal lépe než závodník na žíněnce," dodal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští zápasníci se chystají do Tbilisi

Český svaz zápasu také podobně jako i další federace nadále bojuje o zachování zápasu v programu olympijských her. "Mezinárodní federace FILA nám všem doporučila, ať se obrátíme na domácí olympijské výbory a získáme jejich podporu," přiblížil Belo Svitek, předseda Svazu zápasu ČR.

Příslib podpory již získal od předsedy ČOV Jiřího Kejvala i členky výkonného výboru Květy Jeriové-Peckové. "Podporují zápas, aby zůstal na olympiádě, ale nyní to ještě musí projít celým výkonným výborem, když bude proti, tak máme smůlu. V kladném případě pak zbývá vše jen oficiálně potvrdit dopisem na FILA," vysvětlil Svitek.

O to, aby se zápas zachránil na programu olympijských her 2020, bude usilovat nové vedení FILA, které bude zvoleno v květnu v Moskvě. O jednom místu v olympijském programu se posléze rozhodne na podzim ze tří sportů, které se dostanou do užšího výběru.

Nominace na ME v Tbilisi 2013:

Řecko-římský styl:

Muži: Michal Novák (do 60 kg), Filip Dubský (do 66 kg), Petr Novák (do 74 kg), Artur Omarov (do 84 kg), David Vála (do 120 kg).

Volný styl:

Muži: Gurgen Baghdasarjan (do 74 kg), Vratislav Chotaš (do 96 kg), ženy: Lenka Martináková (do 55 kg).

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články