Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dražice Cup

Česká osma se na olympiádu nekvalifikovala

Bled (Slovinsko) - Česká osmiveslice obsadila v B-finále mistrovství světa na jezeře Bled třetí místo a nepostoupila na olympijské hry v Londýně. Svěřenci trenéra Petra Blechy obsadili ve Slovinsku celkově deváté místo, na vrcholnou akci příštího roku se v jejich disciplíně kvalifikovalo sedm lodí. Na olympiádu se zatím nepodařilo postoupit ani dvojskifu David Jirka, Petr Vitásek a čtyřce bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník, kteří se představili v semifinále a nedokázali postoupit do finále. Obě posádky se představí v pátečním B-finále, ve kterém budou mít šanci si start v Londýně vybojovat. Postupovat bude vždy pět z šesti lodí.

Veslování
zdroj: Getty Images

Osma ve složení Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna a kormidelník Martin Šuma před startem "malého" finále věděla, že do Londýna postoupí jen vítězové této jízdy. Těmi se nakonec stali Ukrajinci, česká loď za nimi zaostala o více než tři sekundy.

Stříbrní medailisté z nedávného mistrovství světa do 23 let budou mít šanci bojovat o start v Londýně ještě příští rok v dodatečné kvalifikaci v Lucernu. Ve hře tam však bude jen jedno postupové místo.

To dvojskif a čtyřka "bez" lehkých vah budou mít šanci zajistit si letenky na olympiádu ještě na Bledu. Dvojskif Jirka, Vitásek byl v semifinále s velkým odstupem poslední, když více než polovinu trati vypustil a šetřil síly na pátek. "Zkusili to na začátku, a když viděli, že to na postup nebude, tak závod vypustili. B-finále se jede už v pátek dopoledne," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah o postup do finále a olympijskou jistotu bojovala prakticky až do samého závěru. Vraštil, Kopáč a bratři Vetešníkové ještě 500 metrů před cílem drželi třetí postupovou pozici, ale poté je ve finiši předjeli Dánové a Poláci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články