Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Češi zamíří na univerziádu do Koreje i přes hrozbu nákazy virem MERS

Praha – Už 27 osob podlehlo v Jižní Koreji koronaviru MERS, Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS) se přesto rozhodla, že na letní univerziádu do jihokorejského Kwangdžu vyšle svou početnou výpravu. Účastníci musejí podepsat prohlášení o souhlasu s vycestováním do Koreje s vědomím možného rizika. To se několika českým sportovcům nelíbilo a účast vzdali. Univerziáda se uskuteční od 3. do 14. července. 

MERS
zdroj: REUTERS autor: Kim Hong-Ji

Vedení ČAUS v posledních týdnech jednalo s hygieniky a lékaři a před několika dny ještě hlavní hygienik ministerstva zdravotnictví Vladimír Valenta cestu nedoporučoval. "Vypadalo to, že na 90 procent nepojedeme," řekl generální sekretář asociace Václav Šamberger.

Jenže situace se změnila, mezinárodní lékařské organizace podle vyjádření českých hygieniků hovoří o ústupu nákazy. "Takže nám nakonec řekli, že proti tomu nic nemají, pokud budeme dodržovat veškerá opatření, a rozhodnutí nechali na nás. Tak jsme se rozhodli, že pojedeme," uvedl Šamberger.

Na rozhodnutí českých funkcionářů měla vliv také skutečnost, že organizační výbor zavedl v místě konání univerziády zvláštní režim a zavázal se, že riziko nákazy u účastníků eliminuje. Všechny členské státy vyzval k účasti a podle Šambergera žádná z přihlášených zemí cestu nevzdala. "Já si myslím, že je rozumné tam jet," řekl Šamberger.

Podepsaný formulář o souhlasu s vycestováním je ale podmínkou účasti. "Lékařská péče na místě je připravena na velmi dobré úrovni," uvedl Šamberger. V českém týmu ale kvůli riziku nákazy bude několik nominovaných reprezentantů chybět. Cestu z výpravy čítající zhruba 230 účastníků vzdali lehce nemocní lidé a osoby se sníženou imunitou. Výhradně kvůli nebezpečnému viru MERS nepojedou stolní tenistka Hana Matelová a judista Michal Horák.

Jižní Korea ohlásila další dva případy úmrtí, dosud této nemoci v zemi podlehlo 27 osob. Objevily se rovněž tři nové případy nákazy, počet nakažených tak dosáhl 172. Novými oběťmi viru se staly osoby ve věku kolem osmdesáti let, které již předtím trpěly určitými zdravotními problémy. Proti MERS neexistuje žádná vakcína. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články