Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi na OH? Podle analýzy odvezou čtyři zlata a celkově deset medailí

Rio de Janeiro – Do letní olympiády zbývá ještě 100 dní, během kterých se může změnit kdeco. Pokud by se však Hry v Rio de Janeiru konaly nyní, podle analýzy americké společnosti Gracenote, jež je lídrem v poskytování dat nejen ve sportu, ale i zábavním sektoru, by si čeští sportovci přivezli stejně jako před čtyřmi lety v Londýně deset medailí, z toho čtyři zlaté.

Podle virtuálního medailového pořadí obsadí Česká republika v hodnocení zemí dvacáté místo, o jednu příčku horší než před čtyřmi lety. Zlatou medaili z Londýna podle Gracenote obhájí oštěpařka Barbora Špotáková, na nejvyšším stupni by také měli stanout judista Lukáš Krpálek, skifař Ondřej Synek a mistryně světa v běhu na 400 m překážek Zuzana Hejnová.

Čtyři stříbrné medaile by měli čeští sportovci získat na vodě. Podle předpovědi je vybojují kajakář na divoké vodě Jiří Prskavec, rychlostní kanoista Martin Fuksa, jeho kolega na kajaku Josef Dostál a obhájkyně zlata Mirka Topinková Knapková na skifu.

Českou medailovou sbírku pak doplní bronzy oštěpař Vítězslav Veselý a stejně jako před čtyřmi lety čtyřkajak. "Co se týče počtu medailí a pořadí zemí, bude se to hodně blížit tomu, co nyní předpokládáme," uvedl šéf analytiků Gracenote Simon Gleave. Před Londýnem za využití méně sofistikovaného programu odhadl s tolerancí do čtyř medailí správně výsledek 16 z 20 nejlepších zemí.

Gracenote při vytváření předpovědí sleduje mistrovství světa, závody Grand Prix, Světové poháry, grandslamy a kontinentální šampionáty. Větší důraz klade na významné a nedávné soutěže.

Podle společnosti vyhrají pořadí opět Spojené státy americké se 42 zlatými a celkově 102 medailemi. Gracenote předpovídá úspěšný comeback plavci Michaelu Phelpsovi, jenž by měl získat dalších pět zlatých medailí, čímž by rozšířil svou rekordní sbírku nejcennějších olympijských kovů na 23.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články