Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi mají na ME zlato a dva bronzy, Štěpánka Hilgertová skončila v kvalifikaci

Tacen (Slovinsko) – Dlouho to vypadalo, že na mistrovství Evropy vůbec neodcestuje. Nakonec Štěpánka Hilgertová šanci dostala, ale v Tacenu skončila neslavně už v kvalifikaci. Slaví naopak hlídka kajakářů, která dosáhla na zlatý kov. Tým ve složení Jiří Prskavec, Ondřej Tunka a Vít Přindiš porazil druhé Francouze o 45 setin sekundy. Hlídky singlkanoistek a deblkanoistů pak získaly bronzové medaile. Přímé přenosy závodů z Tacenu sledujte v sobotu od 11:00 a od 15:00 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Kajakářům se vydařila už čtvrteční kvalifikace, kterou Přindiš vyhrál, Prskavec byl třetí a Tunka jedenáctý. V pozměněné sestavě, ve které Tunka nahradil Vavřince Hradilka, na evropském šampionátu navázali na loňský triumf. "Tady nejde jet na sto procent, ale myslím, že jsme se tomu optimu docela přiblížili. Jsem rád, že to vyšlo," řekl po závodě Prskavec.

Bronzové medaile přidali deblkanoisté Ondřej Karlovský a Jakub Jáně, Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem a Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm, třetí skončily i kanoistky Tereza Fišerová, Monika Jančová a Eva Říhová. Kajakářkám závod nevyšel a po neprojetí jedné branky obsadily osmé místo.

Hlídka singlkanoistek mohla pomýšlet i na lepší výsledek, ale chybovala v závěru trati a nakonec nasbírala deset trestných sekund. Na vítězné Britky ztratily české reprezentantky zhruba polovinu ze svého trestu. "V závěru jsme udělaly pár velkých chyb, které nás stály zlato," věděla Monika Jančová. "Kdyby mi ale ráno někdo řekl, že budeme mít medaili, tak bude spokojená," dodala ale česká závodnice.

Je nám líto, video expirovalo.
Vodní slalomáři mají na ME první medaile

Hlídka českých deblkanoistů brala také bronz, spokojení ale Češi tolik nebyli. Na první Francouze ztratili dvanáct sekund. "Chtěli jsme víc, poslední dobou se nám v hlídkách tolik nedaří," popisoval Marek Šindler. "Jsme ale rádi alespoň za to třetí místo," dodal.

Vodácká legenda Hilgertová se na šampionát dostala až dodatečně jako náhradnice za původně nominovanou Karolínu Galuškovou. Vicemistryně Evropy z Tacenu z roku 2005 obsadila v první kvalifikační jízdě, z níž postoupilo 15 kajakářek, dvaadvacátou pozici a v druhé jízdě o pět zbylých míst byla čtrnáctá.

Namále měla také úřadující světová šampionka a bronzová z ME 2015 Kudějová. V první kvalifikaci byla jen o jednu příčku před Hilgertovou a v druhé jízdě zachránila semifinále čtvrtou pozicí. V obou případech měla dva dotyky branky.

Bez větších nervů postoupila do semifinále jen bývalá juniorská mistryně světa Amálie Hilgertová. Devatenáctiletá kajakářka byla v první kvalifikaci dvanáctá a do "opravy" nemusela.

Hned v první kvalifikační jízdě si zajistili semifinále také čeští kanoisté. Jáně v ní obsadil třetí, sedmnáctiletý juniorský mistr Evropy a vicemistr světa Lhota dělené čtvrté a čtvrtý muž z olympijských her v Riu Gebas poslední postupové patnácté místo.

Osmí skončili singlkanoisté Matyáš Lhota, Vítězslav Gebas a Michal Jáně, jejichž závod musel být kvůli bouřce nad slovinským kanálem téměř o hodinu odložen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články