Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ceny Fair play si odnesli Slovák, Pabiška a Smolík

Praha – Plzeňský hokejista Tomáš Slovák získal jednu ze tří hlavních cen Českého klubu fair play za rok 2013. Po jeho přiznané teči v dramatickém závěru sedmého extraligového finále ve Zlíně domácí deset sekund před koncem vyrovnali, titul ale nakonec slavila Plzeň. Další hlavní cenu za čin obdržel motocyklista David Pabiška, za celoživotní postoj byl oceněn cyklista Jan Smolík.

David Pabiška převzal Cenu Fair play
zdroj: ČTK

V rozhodujícím utkání loňské finálové série hokejové extraligy se plzeňský obránce Slovák v hektickém závěru přiznal k tečování puku, který skončil v hledišti. Hlavní rozhodčí poté změnil verdikt čárových a 14 sekund před koncem třetí třetiny se vhazovalo před brankou Plzně. Zlín krátce po buly vyrovnal ranou Filipa Čecha od modré čáry na 3:3 a o vítězi muselo rozhodnout prodloužení.

"Jsem čestně vychovaný a nechtěl jsem, aby první historický titul Plzně byl vyhraný podvodem," řekl po finálovém vítězství slovenský obránce, který už za svůj čin převzal i ocenění České biskupské konference z rukou pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Miroslava Langera k předávání Cen Fair play

Motocyklista Pabiška pomohl na Rallye Dakar v Argentině vážně zraněnému italskému soupeři. Zavolal záchranný vrtulník, se zraněným jezdcem čekal až do jeho příletu a poté nehledě na vlastní výsledek ještě pomohl Itala do helikoptéry naložit. "Pomoct druhým je automatické, jen doufám, že kdyby se někdy něco stalo mně, tak by mi taky někdo pomohl," uvedl Pabiška.

Pabiška se přitom takto rytířsky nezachoval poprvé – Český klub fair play mu udělil hlavní cenu už v roce 2000, kdy při mistrovství republiky v enduru zachránil život soupeři, kterému vytáhl zapadlý jazyk. Za svůj čin tehdy dostal i Světovou cenu fair play.

Jednasedmdesátiletý cyklista Smolík se nesmazatelně vepsal do srdcí fanoušků slavným triumfem v Závodě míru v roce 1964. Byl také mistrem Československa, zúčastnil se čtyř světových šampionátů a reprezentoval na olympijských hrách v Tokiu i v Mexiku. Zásady fair play posléze prosazoval i v roli trenéra, pod jeho vedením v Brně vyrostli například dráhoví mistři světa Svatopluk Buchta a Vítězslav Vobořil.

Mezi dalšími oceněnými byli například basketbalový trenér Miroslav Vondřička, hokejista pražské Sparty Lukáš Pech, cyklista Ondřej Fojtík nebo vodák Libor Peška, který při červnových povodních na Českokrumlovsku zachránil život muži z převrženého raftu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články