Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cenu Věry Čáslavské převzala bývalá gymnastka Růžičková

Praha - Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy o sport žen udělil český olympijský výbor Věře Růžičkové. Bývalá skvělá gymnastka byla v roce 1948 členkou týmu, který na hrách v Londýně získal zlatou olympijskou medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
Cenu Věry Čáslavské získala bývalá gymnastka Věra Růžičková

Věra Růžičková je po Štěpánce Hilgertové a Naděždě Knorré třetí ženou, která získala cenu Věry Čáslavské. Tu jí předala sama sedminásobná olympijská vítězka a to Růžičková také ocenila. "Tím to má pro mne ještě větší cenu. Udělalo mi to radost," řekla bývalá česká gymnastka.

Čáslavská k Růžičkové podle svých slov celý život vzhlížela. Zároveň dodala, že oceněná bývalý gymnastka inspiruje mladou generaci i v současnosti. "Pro mne znamenala inspiraci, protože já byla od dětství nabitá energií a pořád jsem dělala kotrmelce, tak jsem se v ní zhlédla. Ona je ohromně férový člověk, rovný, skromný a myslím si, že je velkým vzorem pro mladé lidi," vysvětlila Čáslavská. 

Růžičková vybojovala na olympijských hrách v roce 1948 s československým týmem zlatou medaili. Od šedesátých let pracovala jako profesionální trenérka doma i v zahraničí. Sportu se věnuje i teď - v 87 letech. "Chodím cvičit samozřejmě, protože sport je život," dodala Růžičková. 

V kategorii objev roku zvítězila Eliška Karešová z Liberce. Trenérka sportovního lezení připravuje několik mládežnických reprezentantů v lezení na obtížnost a boulderingu a dobrovolně pomáhá českému týmu i na mezinárodních závodech.

"Byla jsem mile překvapena. Můj záměr je vštípit dětem sport jako celoživotní aktivitu či styl. To, že se někomu po té dřině zadaří a ve správný moment to beru jako bonus. Cena je odměnou pro celý náš realizační tým," řekla Karešová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články