Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Cenu Oty Pavla získal Ladislav Josef z ČTK

Dlouholetý šéfredaktor sportovní redakce České tiskové kanceláře (ČTK) Ladislav Josef získal Cenu Oty Pavla. Tu uděluje Český olympijský výbor za celoživotní propagaci sportu a šíření olympijských hodnot v publicistice. Je prvním agenturním novinářem, který ocenění obdržel. Jako reportér se Josef zúčastnil šesti olympiád a na několika z nich byl i mluvčím olympijské výpravy.

Je nám líto, video expirovalo.
Cenu Oty Pavla získal Ladislav Josef z ČTK

Vystudoval práva, ale hned po jejich absolvování nastoupil v roce 1980 do sportovní redakce ČTK. "Sport jsem měl rád od dětství. Sledoval jsem ho, četl jsem si tehdejší dostupnou literaturu a noviny. Ráno jsem brzy vstával, abych sehnal deník Československý sport, který byl tehdy úzkoprofilovým zbožím," vzpomínal, co ho na dráhu sportovního novináře přivedlo.

Věnoval se různým sportovním odvětvím, nejvíce fotbalu a atletice. V roce 1988 byl jako jeden ze čtyř českých novinářů na letních olympijských hrách v Soulu. "Zažil jsem ještě dobu před technickou revolucí v žurnalistice, kdy jsme neměli laptopy, mobily, internet, sociální sítě. Třeba první olympiádu v Soulu jsem celou diktoval po telefonu," vyprávěl Ladislav Josef.

Pak byl ještě na pěti dalších olympiádách, v Naganu, Sydney a Salt Lake City byl zároveň mluvčím české výpravy. "Jsem rád, že jsem malou součástí té olympijské historie. Ať už jako novinář, nebo jako mluvčí české výpravy. Naposledy loni jsme v ČTK připravili výstavu Olympijské okamžiky," připomněl Josef putovní výstavu 152 velkoformátových fotografií. Vedle historických snímků jsou její součástí i fotografie zachycující úspěchy českých sportovců na posledních olympiádách. ČTK čerpala především z vlastního bohatého fotografického archivu, ale také z dalších zdrojů.

V roce 1997 se Ladislav Josef stal šéfredaktorem sportovní redakce ČTK, kterou řídil až do svého odchodu do důchodu na konci roku 2020. Nadále ale s národní tiskovou agenturou spolupracuje externě, například nyní při fotbalovém mistrovství světa.

Vedle práce v ČTK stál také v roce 1991 u zrodu časopisu Fotbal, kde mohl psát uvolněněji než v agenturním zpravodajství. "Pár nadšenců se sešlo, dělalo se to na koleně. Neměli jsme žádnou redakci, scházeli jsme se po hospodách. I jsme ty časopisy rozváželi po prodejních stáncích po celé republice. Vypiplali jsme z něj v té době jedno z nejčtenějších periodik začátku 90. let," řekl Josef.

Cenu Oty Pavla pojmenovanou po sportovním novináři a spisovateli poprvé ČOV udělil v roce 2009 u příležitosti 110. výročí založení výboru. Mezi laureáty jsou například Karel Malina a Aleš Procházka z Českého rozhlasu, Otakar Černý, Vladimír Drbohlav a Petr Vichnar z České televize, Lumír Propper z deníku Sport, Karel Felt z deníku Právo nebo Tomáš Macek z MF DNES.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články