Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čáslavská převzala Řád vycházejícího slunce

Praha - Sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská v Praze převzala vysoké japonské vyznamenání - Řád vycházejícího slunce. Zlaté paprsky s nákrční stuhou někdejší sportovní gymnastce předal japonský velvyslanec v České republice Čikahito Harada jako projev přínosu ke kulturním vztahům mezi Japonskem a Českem a k rozvoji vzájemného pochopení mezi oběma zeměmi.

Osmašedesátiletá Čáslavská po obdržení ocenění poděkovala japonskou větou. "Děkuji, že jste se se mnou přišli podělit o nádherné pocity a zážitky," řekla už česky k hostům, mezi kterými nechyběl bývalý český prezident Václav Havel, jemuž po roce 1989 dělala poradkyni. "Takové vyznamenání nedostává člověk často a jsem velice ráda, protože jsem si ani ve snu nemyslela, že bych mohla být takto poctěna."

V Japonsku získala Čáslavská tři zlaté olympijské medaile, v roce 1964 vyhrála na hrách v Tokiu víceboj, poté přeskok a nejlepší cvičení předvedla i na kladině. Japonské publikum si získala výkony, úsměvem i bojovností a dodnes je tam populární. "Paní Věře Čáslavské bych rád z celého srdce poblahopřál za vše, co vykonala. Neobyčejně přispěla ke vzájemnému poznání tak vzdálených zemí, přičemž na počátku všeho byly její neobyčejné výkony na olympijských hrách," řekl velvyslanec Harada. "A posledních dvacet let přispívá ke vzájemnému porozumění mezi Japonskem a Českou republikou jako čestná předsedkyně Česko-japonské společnosti," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Věry Čáslavské

Japonci si Čáslavskou zamilovali

Čáslavská v Tokiu nadchla diváky především vystoupením na bradlech. Svůj originální prvek - dvojný obrat z visu do visu - zdramatizovala vždy ještě tím, že se vyšší žerdě chytila až v posledním okamžiku. Risk s "ultra cé", jak cviku Japonci říkali, ji ve finále stál zlato. Spadla, pro publikum však předvedla sestavu znovu i s dvojným obratem. Na památku dostala od fanouška samurajský meč. "To byla nejvyšší medaile z japonské olympiády," vzpomínala po 46 letech. Dokonce ji tehdy přijal i japonský císař.

K vavřínům z Tokia přidala Čáslavská další čtyři olympijská zlata v Mexiku a byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa roku 1968 a druhou nejpopulárnější ženou planety za Jacqueline Kennedyovou. V Československu se stala čtyřikrát Sportovcem roku a je rovněž držitelkou Ceny Pierra de Coubertina a Olympijského řádu.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články