Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Carlsen označil Niemanna za podvodníka. Hrát s ním nebudu, říká

Šachová "válka" pokračuje. Magnus Carlsen se poprvé veřejně vyjádřil na adresu amerického šachisty Hanse Niemanna, jehož považuje za podvodníka, který nekalé praktiky prováděl ve větším rozsahu a později, než veřejně přiznal. Hrát s ním dále nehodlá.

Už po odstoupení z turnaje v St. Louis Carlsen naznačoval, že Niemann podle něj nehraje fér. Mladý Američan, který v poslední době zaznamenal ohromný výkonnostní vzestup, pak přiznal, že ve svých dvanácti a šestnácti letech podváděl při náhodných hrách na serveru chess.com.

Proti Carlsenovým náznakům, že si počínal nečistě i přímo nad šachovnicí, se ale ještě při turnaji v St. Louis ohradil. "Nikdy jsem nepodváděl v reálném zápase. Jestli chtějí, abych se svlékl donaha, udělám to. Je mi to jedno, protože vím, že jsem čistý," uvedl tehdy v emotivním rozhovoru.

Carlsen teprve nyní jasně vysvětlil, proč s Niemannem odmítá hrát. "Zatím jsem mohl mluvil jen svými činy a tyto činy jasně ukázaly, že nechci s Niemannem hrát šachy. Jsem přesvědčený, že podváděl více - a později - než veřejně přiznal," napsal.

Když byl Niemann na poslední chvíli pozván na turnaj v St. Louis, Carlsen zvažoval odstoupení. Nakonec nastoupil, ale partie proti americkému mladíkovi, jehož zlepšení považuje za podezřelé, mu přišla podivná. "Měl jsem dojem, že nebyl napjatý ani plně koncentrovaný na hru v kritických pozicích, zatímco mě s černými přehrával způsobem, jaký by dokázala jen hrstka hráčů," napsal jednatřicetiletý Nor.

Odmítá hrát s kýmkoliv, kdo má z minulosti podobný škraloup jako Niemann. "Nechci hrát proti lidem, kteří v minulosti opakovaně podváděli, protože nevím, čeho jsou schopni v budoucnu," uvedl. Vyzval organizátory turnajů k přísnějším opatřením proti podvodům při šachových partiích. "Jsem přesvědčený, že je to velký problém a hrozba, která ohrožuje existenci této hry," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články