Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Carlsen je mistrem světa i v bleskovém šachu. Disciplínu vyhrál počtvrté

Norský šachový génius Magnus Carlsen úspěšně navázal na sobotní výhru v rapid šachu. V nejrychlejší disciplíně, jež má limit tři minuty, zdolal v napínavém finále reprezentanta USA Hikarua Nakamuru. Pro 29letého šachistu se jedná o čtvrtý titul mistra světa z této disciplíny, přičemž opanoval poslední tři mistrovství v řadě. Český zástupce Viktor Láznička se klasifikoval na 114. místě.

Magnus Carlsen na turnaji v Moskvě
zdroj: ČTK/AP autor: Maria Emilianovová

Carlsen vyhrál 13 z 21 partií a jedinou prohru utrpěl v nedělním duelu s Rusem Dmitrijem Andrejkinem. Tři kola kola před koncem se příznivci šachu dočkali jeho souboje s šestnáctiletým Alírezou Fírúzdžou, jehož mnozí experti považují za budoucího mistra světa.

Bílými hrající Íránec měl jasnou převahu, v koncovce nestejnobarevných střelců měl tři pěšce proti žádnému soupeřovu, ale hru v časové tísni nezvládl. V 67. tahu překročil limit a prohrál. Pohádal se s rozhodčími a zjevně otřesený se pak propadl až na šesté místo.

Carlsen měl dvě kola před koncem náskok bodu, ale připsal si jen dvě remízy, a tak se na něj dotáhl Nakamura, obhajující pozici světové jedničky. O zlato ho připravila jen prohra s Fírúzdžou.

O novém mistrovi tak musely poprvé rozhodnout až dodatečné partie. V nich úřadující šampion černými remízoval a bílými zvítězil. Z Moskvy si tak Carlsen odveze celkem 120 tisíc dolarů, to je víc než dva a půl milionu korun. Navíc je teď v čele všech tří světových žebříčků - v klasickém šachu, rapidu i bleskovém šachu.

Překvapením byl výkon ruského exmistra světa Vladimira Kramnika, který byl po prvním dnu až na 22. místě. Dnes ale vyhrál šest z devíti partií, podlehl jen Carlsenovi a vyšplhal až pro bronz.

Láznička nasbíral deset výher a stejný počet porážek, až v posledním kole si připsal remízu.

V ženském turnaji obhájila zlato Ruska Kateryna Lagnová. Získala už třetí titul v bleskovém šachu, ten první v roce 2010 vybojovala ještě v barvách Ukrajiny. Až do posledního kola s ní bojovala Ukrajinka Anna Muzyčuková, ale závěrečná prohra s Číňankou Tchan Čung-i, jediná v celém turnaji, ji odsunula na druhé místo.

Mistrovství světa v bleskovém šachu v Moskvě - konečné pořadí:

Muži: 1. Carlsen (Nor.) 16,5, 2. Nakamura (USA) 16,5, 3. Kramnik 15, 4. Griščuk (oba Rus.) 14, 5. Vachier-Lagrave (Fr.) 14, 6. Firúzdža (Írán) 13,5, ...114. Láznička (ČR) 10,5.

Ženy: 1. Lagnová (Rus.) 13, 2. A. Muzyčuková (Ukr.) 12,5, 3. Tchan Čung-i (Čína) 12, 4. Guninová 12, 5. Kostěňuková (obě Rus.) 11,5, 6. Lej Tching-ťie (Čína) 11,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články