Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Carlsen dokázal vyzrát na Karjakina a dál vládne světovému šachu

New York – Magnus Carlsen je i nadále mistrem světa v šachu. Impozantní duel se Sergejem Karjakinem dokázal Nor rozhodnout vítězstvím ve třetí a čtvrté partii tie-breaku. V den svých 26. narozenin tak Carlsen obhájil titul, který získal v roce 2013 výhrou nad Indem Višvánáthánem Ánandem.

Magnus Carlsen
zdroj: Reuters

Po úvodních dvanácti partiích byl stav boje o titul mistra světa nerozhodný 6:6. Karjakin zahajoval prodloužení v rapid šachu s bílými figurami. Zvolil oblíbené španělské zahájení. Mezi 19. a 31. tahem došlo k několika výměnám a nikdo nedosáhl materiální převahy. Po 37. tahu se oba hráči domluvili na remíze.

Karjakin časovou tíseň jednou ustál, podruhé už ne

Mnohem zajímavější byla druhá hra. Carlsen v ní minul prakticky jisté vítězství. Nor zahájil klasickou italskou hrou a pomalu, ale jistě začal drtit soupeře rychlými tahy. Rus ztrácel čas, scházelo mu oproti soupeři deset minut. Do koncovky šel s převahou obhájce titulu, měl k dispozici dva střelce, Karjakin věž. V 62. tahu nevyužil Carlsen obrovskou šanci a Karjakin postupnými krůčky dovedl partii k senzačnímu patu.

Je nám líto, video expirovalo.
Titul šachového mistra světa získal Nor Carlsen

I ve třetím dějství si s černými získal Carlsen více než desetiminutový náskok. Rozhodujícím se stal 30. tah a překvapivá oběť pěšce na e4. Karjakin v časové tísni už reagovat nedokázal a Nor svůj tlak dokázal proměnit ve vítězství.

Karjakinovi nezbývalo nic než vyhrát s černými, jenže Carlsen ho k žádné šanci nepustil a dál svižně postupoval ve stoupajícím tlaku. Ruský mistr obrany už vzdorovat nedokázal a prohrál i podruhé. Závěr s obětí dámy byl příznačným vyvrcholením poutavého klání.

"Byl to opravdový boj. Finále mě naučilo, že člověk musí být trpělivý," řekl Carlsen. Prozradil také, proč vypustil poslední partii základní části, za což od fanoušků sklidil hodně kritiky. "Bylo pro mě výhodné nemyslet na dvanáctou partii, zatímco soupeř musel. Měl jsem tak navíc den na přípravu a pak bylo osvěžující hrát trochu rychleji," řekl Carlsen.

Zápas o titul se přitom pro něj nevyvíjel dobře. Byl pasován do role jasného favorita, přesto prvních sedm partií skončilo remízou, což bylo nejdelší čekání na výhru v zápasech o titul od roku 1995.

Triumfem v New Yorku si Carlsen udržel pozici světové jedničky a na konto si připíše téměř půl milionu eur, tedy víc než třináct milionů korun. A to mu ještě 55 tisíc eur strhli jako pokutu za neúčast na tiskové konferenci. Poražený Karjakin dostane 450 tisíc eur a v žebříčku se posune z devátého na šesté místo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články