Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude platit čtyřletý trest pro ruské sportovce? Rozhodne se v Lausanne

Podle očekávání bude Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne řešit čtyřletý zákaz startu ruských sportovců na vrcholných sportovních akcích. Světová antidopingová agentura (WADA) formálně předala případ CAS poté, co Rusko trest koncem prosince nepřijalo.

Budova s laboratořemi v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

WADA 9. prosince potrestala Rusko za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí země na olympijských a paralympijských hrách a světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou.

Na vrcholných akcích včetně OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ruští závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného.

Ruská antidopingová agentura RUSADA podle očekávání krátce před koncem roku zaslala vedení WADA dopis s vyjádřením nesouhlasu s trestem. Dalším očekávaným krokem bylo čtvrteční formální předání případu ze strany WADA arbitrážnímu soudu.

Každá ze stran nyní musí vybrat jednoho arbitra, kteří se budou případem zabývat. Ti dva poté zvolí třetího, jenž komisi povede. Soud může trvat několik měsíců a protáhnout se až do olympijských her, které začnou v Tokiu 24. července.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články