Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bude i nadále Rusko uznávat verdikty CAS? Nebudeme čekat na nehorázné tresty, zní z dumy

Rusko možná nebude v budoucnu uznávat rozhodnutí sportovní arbitráže CAS. Dvojice poslanců Státní dumy navrhla zákon, který by národní sportovní federace zbavil povinnosti přijímat verdikty tohoto mezinárodního orgánu jako závazné a nezvratitelné.

Vladimir Putin a ruští sportovci
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

"Záměrem je zrušit pro oblast tělesné výchovy a sportu nadřízenost mezinárodní sportovní arbitráže a jejích rozhodnutí nad rozhodnutími orgánů systému Ruské federace," uvedli autoři návrhu na webu sports.ru. Verdikty CAS nyní uznává Ruský olympijský výbor a drtivá většina tamních sportovních svazů.

Poslanci návrhem reagují na z jejich pohledu nespravedlivá rozhodnutí, kvůli nimž ruští sportovci ještě před vypuknutím války na Ukrajině nesměli na olympijských hrách startovat pod svou vlajkou. "Posledních osm let se mezinárodní sportovní instituce neustále snaží zničit Rusko jako sportovní velmoc, vyloučit ruské sportovce z olympijského hnutí a světového sportu," uvedli.

Jeden z autorů návrhu Roman Těrjuškov je přesvědčený, že mezinárodní právo nemůže být nadřazené tomu ruskému v případech, kdy to poškozuje ruské zájmy. "Nebudeme čekat na opakování nehorázných trestů, jako to bylo v případě našeho gymnasty Ivana Kuljaka," připomněl poslanec případ závodníka, který za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu při březnovém závodě Světového poháru v Dauhá dostal od mezinárodní federace roční zákaz startů. Ten je spíše symbolický, protože ruští gymnasté stejně jako většina sportovců této země nesmějí kvůli invazi startovat na mezinárodních soutěžích.

Těrjuškov zopakoval postoj ruské strany, která se sankcemi nesouhlasí. Považuje je za porušení olympijské charty a kodexů mezinárodních sportovních federací, podle nichž by politika neměla ovlivňovat sport.

"Rusko bude soutěžit jen se svými národními symboly, jen my sami smíme rozhodovat o osudech sportovců naší země. Je čas zastavit všechny platby mezinárodním federacím, které porušují práva a svobody suverénních států a jejich sportovců," navrhl.

Zadrhnutá kauza Valijevové

Sportovní arbitráž CAS by mohla rozhodovat také o nejsledovanějším dopingovém případu v Rusku - kauze krasobruslařky Kamily Valijevové. Ruská antidopingová agentura (RUSADA) uvedla, že nezveřejní výsledky vyšetřování okolností pozitivního testu, který měla při loňském ruském šampionátu.

Světové antidopingové agentuře (WADA) se průtahy nelíbí a upozornila ruskou stranu, že může využít svého práva obrátit se přímo na CAS. Na rozhodnutí čekají medailisté ze soutěže družstev na únorových olympijských hrách, do které Valijevová nastoupila ještě před zveřejněním informace o pozitivním testu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články