Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bronzový Váňa už hledí k Taxisu

Pardubice - Šestinásobný vítěz Velké pardubické, žokej a trenér Josef Váňa, bude ode dneška dohlížet na obtížný Taxisův příkop nepřetržitě. Jeho bronzový dvojník v životní velikosti stojí na podstavci před hlavní tribunou dostihového závodiště, hledí směrem k překážce a ukazuje na ni bičíkem. Usmívající se bronzový žokej, kterému hned každý začal říkat Pepa, je drobný stejně jako skutečný Váňa. Měří 157 centimetrů, jen samozřejmě váží mnohem víc.

"Sochu žijícího člověka v životní velikosti jsme ještě nedělali. Ale už jsme udělali busty Schwarzenberga, Svěráka, Smoljaka nebo Polívky," řekl Pavel Horák ze slévárny v Horní Kalné.

Stokilogramovou sochu museli přenášet dva až tři lidé, aby ji správně usadili na podstavec. Důležité bylo, aby žokej mířil přesně na slavnou překážku. Aby socha dobře držela, bylo nutné do soklu vyvrtat díry a nasadit na nerezové štěpy. Bronzová cedulka před ní upozorňuje na Váňovy sportovní výkony. Podle Horáka je bronz téměř věčný a nepřízeň počasí mu nijak neuškodí.

Zakázku si zadali Váňovi příznivci. Je společným projektem Dostihového spolku a jezdecké agentury Artura Bobera a zaplatilo ji šest firem. Sádrovou předlohu zhotovil polský sochař Jerzy Bokrzycki. Slavnostní odhalení se bude konat v neděli při 120. ročníku Velké pardubické, na jejímž startu sedmapadesátiletý Váňa nebude chybět.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články