Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bronz i bez peněz. Ostatní jsou profesionální, my se poprvé sešli 14 dní před ME, říká trenér Neusser

České pozemní hokejistky jely na mistrovství Evropy do Minsku se skromným cílem a přály si především udržet se v elitní divizi, nakonec však odehrály jeden z nejlepších halových turnajů za poslední roky. Z Minsku odjely s bronzem. Trenér Filip Neusser je rád, že úspěchu dosáhla mladá nastupující generace. Varuje ale, že v obecné rovině chybí finance a koncepční přístup.

zdroj: Reuters

"Holkám je šestadvacet a minimální další čtyři roky hrát mohou. Je super, že můžeme navázat s mladou generací. Na mistrovství Evropy v Minsku bylo pět hráček, které hrály vůbec poprvé. To znamená, že je na čem stavět," prohlásil ve Sportovních zprávách Neusser.

Jedním dechem ale upozornil, že český pozemní hokej a nejen on nemá ideální perspektivu. "Potýkáme se s koncepční činností celého sportu," posteskl si.

Přitom pozemní hokej je sport tradiční. "Jsme jeden z nejpopulárnějších sportů na světě. Bohužel v České republice nepatříme k příliš sledovaným sportům a trpí s tím i financování. Nikdo nepracuje koncepčně," zdůraznil Neusser s tím, že obecně kolektivní sporty jsou v tuzemsku silně podhodnocené.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma Sportovních zpráv: Úspěch českého hokeje i jeho bolavá místa

Zatímco v Německu, Nizozemsku nebo Belgii patří pozemní hokej mezi nejrozšířenější odvětví, v Česku živoří. Nehraje se tu profesionálně a hráčky mají málo prostoru pro kvalitní trénink.

"Kdybychom měly lepší možnosti, tak bychom měly třeba více přípravy. S tím málem je to paráda, co jsme dokázaly," poznamenala útočnice Kateřina Laciná, která proměnila na mistrovství Evropy rozhodující nájezd v utkání o bronz proti favorizovanému Německu.

"Řešili jsme hlavně přípravu. Týmy jsou profesionální a my jsme se poprvé pohromadě sešli 14 dní před turnajem ve Vídni. Tak se nelze dlouhodobě připravovat. Museli jsme sladit jednotlivé hráčky přímo na turnaji," doplnil Neusser.

V tomto světle působí tenhle bronz nebo ten ze světového šampionátu z roku 2015 stejně jako sedmé místo z evropském šampionátu pod širým nebem jako něco zcela mimořádného.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články