Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bronz bez výhry, zmizelí Afričané i doping. Hry Commonwealthu jsou v plném proudu

Stovkami milionů lidí po celém světě sledované v pořadí jednadvacáté Hry Commonwealthu, které v těchto dnech hostí Austrálie, nabízejí i řadu kuriozit. Mladá domácí boxerka získala bronzovou medaili, aniž by zvítězila. Z řad několika afrických výprav se zase vytrácejí sportovci. A také na této velké akci vypukla dopingová aféra. Na pokoji indických sportovců byly nalezeny injekční stříkačky.

Zahájení Her Commonwealthu
zdroj: ČTK/ZUMA

Devatenáctileté boxerce Taylah Robertsonové pomohl v kategorii do 51 kilogramů los, který ji v pouze sedmičlenném startovním poli posunul bez boje do semifinále. V tom Robertsonová těsně prohrála s Angličankou Lisou Whitesideovou.

V boxu se o bronz nebojuje, třetí místo obsadily obě poražené semifinalistky. Z "bezpracné" medaile ale Robertsonová velkou radost neměla. "Do Gold Coastu jsem přijela pro zlato, ne pro bronz," uvedla lakonicky.

Kamerunu zmizela třetina týmu, ztrácejí se i další Afričané

Výprava 24 kamerunských sportovců se výrazně zmenšila poté, co ji postupně opustilo pět boxerů a tři vzpěrači. Dva z nich se dokonce ani nedostavili k soutěžím. Australští organizátoři proto naléhají na účastníky her, aby dodržovali vízové povinnosti.

"Užijte si Austrálii, ať už jste z Kamerunu, či odjinud, ale dodržujte zákony. Pokud uvažujete o něčem jiném, radím vám, abyste to nedělali," reagoval předseda organizačního výboru her Peter Beattie.

Jenže později vyšlo najevo, že se ke svým výpravám nevrátili ani dva Uganďané a jeden Rwanďan. Squashový pár ze Sierry Leone ani nenastoupil ke svému utkání. "Dokud někdo nepřekročí platnost víz nebo nepožádá o azyl, budeme celou situaci jen monitorovat. Zodpovědnost za nalezení sportovců je na jednotlivých výpravách," řekl předseda federace Her Commonwealthu David Grevemberg.

Ilegální imigrace je v Austrálii vážným problémem. Po olympijských hrách v Sydney 2000 nedodrželo platnost krátkodobých víz více než sto sportovců. Při dopadení jim i po letech hrozí deportace.

Indové podezření z dopingu

S okamžitou platností museli pořadatelské město Gold Coast opustit dva atleti z Indie, jelikož se v jejich pokoji našly injekční stříkačky. Indická výprava byla kvůli tomu vyšetřována už podruhé, v minulém týdnu vyvázl lékař boxerského týmu s napomenutím.

Rakeš Babu se kvalifikoval do finále soutěže trojskokanů, které měl absolvovat v sobotu. Irfan Kolothum Thodi skončil v chodeckém závodu na 20 kilometrů třináctý. Oba sportovci přišli o akreditace a bylo jim doporučeno, aby prvním možným spojem opustili Austrálii. Podle indických funkcionářů se však výprava chce proti postihu Thodiho odvolat.

Hry Commonwealthu, jedna z nejsledovanějších sportovních akcí na světě, se konají každé čtyři roky. Letos se jich účastní sportovci jedenasedmdesáti národností ze zemí bývalého britského impéria. Podle odhadů CNN si slavnostní zahájení nenechala ujít jedna miliarda diváků. Hry vyvrcholí v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články