Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Boxlakrosový Memoriál Aleše Hřebeského ovládl tým Tel Aviv LC

Pětadvacátý ročník tradičního Memoriálu Aleše Hřebeského nabídl opět to nejlepší z nejen českého boxlakrosu. Z triumfu se radoval izraelský tým Tel Aviv LC. Domácí radotínský klub LC Custodes neprošel přes semifinále a skončil třetí. Sestřih turnaje sledujte v pátek od 7:45 na ČT sport.

Boxlakrosový Memoriál Aleše Hřebeského
zdroj: Foto: Martin Bouda

Turnaj, který byl ve svých počátcích malou lokální akcí, se za dobu svého trvání stal jednou z nejprestižnějších světových lakrosových událostí, na kterou se každoročně sjíždějí hráči z celého světa a na kterou se těší všichni fanoušci lakrosu v České republice.

Turnaj ukázal, že jeho sportovní úroveň stále stoupá, zápasy už od skupin byly vyrovnané a napínavé. A stoupá i zájem diváků. Čtyřdenní akce přilákala rekordní počet návštěvníků – přes 4100. Jubilejního ročníku se zúčastnilo 24 mužstev z 15 zemí včetně USA a Kanady. Celkem se odehrálo 68 utkání, a tak se z kapacitních důvodů hrálo několik z nich na zimním stadionu v Černošicích. 

Vzhledem k počtu účastníků se také po dlouhých letech změnil hrací systém. Týmy byly rozděleny do dvou výkonnostních skupin, Gold a Silver, a v nich se utkaly vždy ve čtyřech skupinách systémem každý s každým. Dále se hrálo podle předem avizovaného systému play-off. Hrací systém je navržen tak, aby i tým, který byl nasazen jako poslední, měl teoretickou šanci turnaj vyhrát.

Boxlakrosový Memoriál Aleše Hřebeského
zdroj: Foto: Martin Bouda

V prvním semifinále se střetli kanadští Alberta Warriors (ve čtvrtfinále vyřadili finské Turku Titans 6:5) s izraelským Tel Aviv LC (ve čtvrtfinále porazili Bats Bratislava ze Slovenska 7:4). Ve druhém semifinále nastoupili domácí LC Custodes Radotín (ve čtvrtfinále si poradili nečekaně snadno s kanadskými Green Gaels 7:3) a kanadští Nova Scotia Privateers (ve čtvrtfinále vyřadili irské Riggers 6:5). Tel Aviv překvapivě hladce přehrál tým Alberty 1:7 (0:2, 1:4, 0:1), Privatýři z Nového Skotska pak po bitvě porazili loňské vítěze turnaje LCC 5:6 (1:4, 2:0, 2:2).

V zápase o bronz Custodes vrátili Albertě porážku ze základní skupiny a vyhráli 3:6 (1:2, 2:4). Finálový zápas pak ukázal, že Tel Aviv LC, tvořený hráči izraelské reprezentace, byl tentokrát nejlepší. Izraelci porazili tým Nova Scotia Privateers 6:3 (2:0, 2:2, 2:1). Naprostá většina hráčů Tel Aviv LC pochází z USA a Kanady a zkušenosti nasbírali v tamních elitních soutěžích.

V dresu Tel Avivu nastoupila mimo jiných i jedna ze současných hvězd profesionální NLL Chad Culp. Tým dokázal vloni vyhrát boxlakrosové mistrovství Evropy a letos se usilovně připravuje na fieldlakrosové MS, které v červenci hostí izraelská Netanya.

Konečné pořadí: 1. Tel Aviv LC (ISR) 2. Nova Scotia Privateers (CAN) 3. LC Custodes (CZE)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články