Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Blíží se volba předsedy ČOV. Neusser obviňuje Kejvala z autoritářství, ten to odmítá

Dvakrát neměl ve volbách protikandidáta, tentokrát ale stávající předseda Českého olympijského výboru (ČOV) soupeře má. Za šest dnů se Jiří Kejval utká s pozemním hokejistou Filipem Neusserem.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Za posledních třicet let měl národní olympijský výbor jen tři předsedy – po Věře Čáslavské vedl ČOV čtyři olympijské cykly Milan Jirásek, na kterého v roce 2012 navázal Jiří Kejval. Čtvrtým by chtěl být jeho vyzyvatel Filip Neusser. Stávajícího předsedu ostře kritizuje, oba se ale shodnou na tom, že klíčová je komunikace uvnitř sportovního hnutí.

"Mým zájmem je otevřít Český olympijský výbor pro všechny, to znamená, že nehodlám vést ČOV autoritářsky, jako se to děje dnes. Rád bych ho otevřel. Proč by nemohly mít víc pravomocí národní svazy?" ptá se řečnicky Neusser.

"Nikdo nepracuje s olympijskými svazy a olympioniky směrem, co potřebují, aby se za dva, za čtyři roky dostali na olympijské hry. Aby tam byl konečně kolektivní sport a nebylo nás sto sportovců, ale dvě stě. To jako příklad," pokračoval Neusser.

Je nám líto, video expirovalo.
Volby předsedy ČOV jsou za rohem

ČOV by podle něj měl fungovat hlavně pro sportovce a pro olympijské sporty. "Jeho nejdůležitějším zájmem má být to, aby co nejvíce lidí na olympiádě reprezentovalo Českou republiku a žilo svůj olympijský sen. Takhle ale ČOV nefunguje," dodal Neusser.

Současný předseda Jiří Kejval ale odmítá kritiku, že národní olympijský výbor řídí autoritativně. "Umíte si představit, že by si třeba (další členové vedení) Libor Varhaník nebo Martin Doktor nechali něco takového líbit?" podivil se. 

Veškeré projekty prý konzultuje se zástupci svazů a hodlá v tom pokračovat, pokud příští týden obhájí mandát. "Chtěl bych, abychom pokračovali v těch projektech, které děláme, a zároveň abychom měli absolutní podporu sportovců a svazů v tom, že ty programy, které děláme, dávají smysl," kontruje Kejval.

Zástupci sportovních svazů volí celé vedení Českého olympijského výboru včetně místopředsedů ve čtvrtek 8. října.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články