Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bach slouží zájmům Ruska, zopakoval Klyčko. Doporučení MOV ohledně Rusů považuje za nesmysl

Jednání Thomase Bacha ho znovu nadzvihlo. Bývalý boxerský šampion Vladimir Klyčko považuje úterní doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ohledně ruských a běloruských atletů za nesmyslné. Olympijský vítěz z Atlanty 1996 a pozdější mistr světa mezi profesionály zopakoval svůj názor, že prezident MOV hájí ruské zájmy. MOV v úterý doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby za přísných podmínek umožnily jednotlivcům s ruským a běloruským pasem návrat do soutěží.

Je nám líto, video expirovalo.
MOV otevřel dveře návratu Rusů a Bělorusů

Postoj MOV neocenila ani ruská strana, která i tento přístup považuje za diskriminační. Někdejší ukrajinský boxer Klyčko, jehož bratr Vitalij je starostou Kyjeva, rovněž neskrýval rozladění. "Thomas Bach slouží barvám a zájmům Ruska. Tohle rozhodnutí zamořuje olympijského ducha a je jako tato válka: nesmysl," napsal.

Ruská vojska s podporou Běloruska válčí na Ukrajině již více než rok. Většina mezinárodních sportovních federací proto nadále neumožňuje ruským a běloruským sportovcům účast v mezinárodních závodech a soutěžích. Je otázka, jestli a případně nakolik se to změní po doporučení MOV.

Vedení světového olympismu už několik měsíců hledá cesty, jak by bylo možné vrátit ruské a běloruské sportovce jako neutrální na OH 2024 v Paříži. O jejich účasti na olympiádě zatím MOV nerozhodl. Má tak učinit později, až vyhodnotí zkušenosti z případného návratu ruských a běloruských sportovců na mezinárodní scénu.

Šestačtyřicetiletý Klyčko Bachův postoj kritizoval už v únorovém rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Sport, byznys a politika toho mají hodně společného. A především olympijské hry byly vždycky současně i politickou akcí. Tady není co řešit. Bach se vybarvil. Hájí zájmy agresora, místo aby hájil olympijské hodnoty," láteřil.

"Všechno je propojené. Kdo teď spolupracuje s Ruskem, přispívá k tomu, že už rok naše města ostřelují raketami a zabíjejí naše děti a vojáci znásilňují naše ženy," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články