Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

"Autokratický vůdce" kryl doping a podílel se na korupci ve vzpírání. Aján obvinění odmítá

Bývalý dlouholetý předseda Tamás Aján vedl Mezinárodní vzpěračskou federaci (IWF) jako "autokratický vůdce", hojně praktikoval korupci, kryl dopingové případy a je zodpovědný za to, že v účetnictví chybí více než deset milionů dolarů. Po čtyřech měsících vyšetřování o tom informoval kanadský právník Richard McLaren. Jednaosmdesátiletý Aján v dubnu po 20 letech v předsednické funkci rezignoval, všechna obvinění ale popírá.

McLaren v minulosti vedl vyšetřování systematického dopování sportovců v Rusku, které bylo následně vyloučeno z olympijských her v Riu de Janeiro. V únoru vzpěračská federace kanadského právníka požádala, aby prošetřil Ajánovy machinace, o nichž v lednu informovala televize ARD v dokumentu "Tajná záležitost doping – pán vzpěračů". McLaren nyní novinářům oznámil, že IWF byla prorostlá korupcí.

"Našel jsem organizaci, která byla téměř půl století předmětem autokratického vůdce, který diktoval prostřednictvím různých kontrolních mechanismů vše, co se v organizaci vyskytlo. Vytvořil kulturu strachu. Kdo se mu postavil, toho potrestal nebo šikanoval. Přišli jsme na korupci v nejvyšších patrech IWF," řekl kanadský právník.

Maďar Aján v IWF pracoval 24 let jako generální sekretář a poté dalších 20 let jako předseda. Podle McLarenova zjištění za úplatu zapřel 40 pozitivních dopingových testů u vzpěračů, kteří pak na dalších vrcholných soutěžích včetně mistrovství světa pokračovali ve sbírání medailí. Před volbami si také běžně kupoval hlasy a v účetnictví chybí 10,4 milionu dolarů.

Hlavním zdrojem těchto peněz byly pokuty za dopingové prohřešky, které národní svazy hradily Ajánovi do jeho kapsy. Zpronevěřil i sponzorské peníze.

Případem se bude zabývat WADA i MOV

Aján byl nejprve v lednu suspendován, v dubnu pak rezignoval. Mezitím se vzdal i čestného členství v Mezinárodním olympijském výboru. Pověst vzpírání za jeho éry utrpěla již dříve i tím, že opakované analýzy vzorků z olympijských her od Pekingu 2008 odhalily desítky dopingových případů. Ty nyní budou předány Mezinárodní antidopingové agentuře WADA.

Ta McLarenova zjištění uvítala, stejně jako MOV, který vede vlastní vyšetřování. "Obsah zprávy je hluboce znepokojující," reagoval olympijský výbor. Zastupující šéfka IWF Ursula Papandreaová řekla, že Aján by mohl být obviněn z trestného činu. "Činnosti, které byly odhaleny, a chování, k němuž docházelo v minulých letech, jsou naprosto nepřijatelné a možná zločinecké. Předáme to orgánům činným v trestním řízení," řekla.

McLarenova zpráva měla 121 stran. Vyšetřování bylo zaměřeno na období let 2009 až 2019. "Jako hlavní kontrolní mechanismus Aján používal tyranii peněz," uvádí se v ní.

Aján považuje obvinění za neopodstatněná

Aján považuje veškerá obvinění za neopodstatněná. Maďarský expředseda federace IWF vzkázal, že dodržoval zákony a nad finančními toky dohlížela správní rada.

"Celý život jsem respektoval zákon, psaná a nepsaná pravidla a praktiky ve sportu," uvedl a dodal: "V souladu s ústavou IWF přijímala všechna nezbytná rozhodnutí správní rada. Schvalovala také rozpočty a zprávy nezávislých švýcarských auditorů o nakládání s finančními prostředky."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články