Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Ani třetí partie šachového souboje o titul neměla vítěze

V souboji o titul šachového mistra světa mezi Magnusem Carlsenem a Janem Něpomňaščim se zrodila i ve třetí partii remíza. Za stavu 1,5:1,5 budou mít v pondělí v Dubaji šachisté první volný den, pokračovat se bude v úterý, kdy norský obhájce titulu oslaví 31. narozeniny.

Souboj Carlsen - Něpomňaščij
zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili

Něpomjaščij stejně jako v páteční zahajovací partii zvolil variantu takzvané španělské hry, ale Carlsen se opět pozorně bránil. Protože pravidla zapovídají remízový výsledek do čtyřicátého tahu, oba aktéři s dohodou o dělbě bodů vytrvali do jednačtyřicátého.

Souboj o titul je vypsaný na maximálně čtrnáct partií. V minulosti se jich hrálo dvanáct a při poslední Carlsenově obhajobě proti Američanovi Fabianu Caruanovi všechny skončily remízou, takže rozhodnout musel až tie-break s partiemi se zkráceným časovým limitem.

Carlsen je mistrem světa od roku 2013 a už třikrát titul obhájil. Pátý šachista světového žebříčku Něpomňaščij si právo vyzyvatele vydobyl v dubnu vítězstvím na Turnaji kandidátů. Jako jeden z mála hráčů má s Carlsenem pozitivní bilanci, čtyři partie vyhrál a jen jednu prohrál, ostatní skončily remízou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články