Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Adamovská získala první české ženské zlato na SP ve sportovním lezení

České sportovní lezení už není jen Adam Ondra. Dvacetiletá Eliška Adamovská dokázala vyhrát závod v lezení na obtížnost v SP ve francouzském Brianconu. Po týdnu si navíc Martin Stráník připsal opět bronz. Na stejnou medaili dosáhl v úterý v Chamonix. Adamovská je první Češkou, jež dokázala závod SP vyhrát. Oběma závodníkům nahrálo, že nejlepší lezci již odcestovali na olympijské hry. 

Sportovní lezkyně Eliška Adamovská
zdroj: ČTK/ABACA autor: ABACA

Dvacetiletá Adamovská loni v listopadu v Moskvě získala bronz na mistrovství Evropy v olympijské kombinaci a stříbro v obtížnosti. Ve stejné disciplíně se dnes poprvé ve Světovém poháru dostala do finále a v něm všech sedm soupeřek předčila. Získala tak nejcennější medaili v kariéře.

"Vůbec tomu nemůžu uvěřit. Mám pocit, že je to sen," řekla rodačka z Havířova v přenosu světové federace IFSC z finále. Společně se Stráníkem se postarali v Brianconu o to, že po 18 letech mělo české sportovní lezení zastoupení ve finále mužů i žen na Světovém poháru v disciplíně obtížnost. Mezi muži dnes dominoval Ital Stefano Ghisolfi.

Je nám líto, video expirovalo.
Adamovská vyhrála SP v lezení na obtížnost v Brianconu

Zatímco Ondra patří dlouhodobě ke světové špičce a bude favoritem i olympijské premiéry v Tokiu, Stráník si v úterý v Chamonix zajistil poprvé v obtížnosti světovou medaili. Adamovská dnes navázala na zatím poslední finálovou účast Terezy Kysilkové z roku 2003.

SP ve sportovním lezení v Brianconu (Francie) - obtížnost:

Muži: 1. Ghisolfi (It.), 2. Fakirjanov (Rus.), 3. Stráník, ...v kvalifikaci 48. Volf, 63. Cink, 65. Vopat (všichni ČR).
Průběžné pořadí (po 4 z 6 závodů): 1. Ghisolfi 291, 2. Bailey (USA) 255, 3. Lehmann (Švýc.) 199, ...6. Stráník 158,87, 26. Ondra (ČR) 40.

Ženy: 1. Adamovská (ČR), 2. Grossmanová (USA), 3. Lukanová (Slovin.), ...v kvalifikaci 34. Smetanová, 55. Novotná (obě ČR).

Průběžné pořadí (po 4 z 6 závodů): 1. Grossmanová 231, 2. Rogoraová (It.) 223, 3. Lukanová 218, ...6. Adamovská 162, 55. Smetanová 1,62.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články