Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

103. Primátorky: Prodlouží osma Dukly dlouhou vítěznou sérii?

Praha - Už tento víkend bude Vltava v Praze opět patřit veslařským Primátorkám. Stejně jako v předešlých letech bude mít hlavní závod osmiveslic jednoho velkého favorita  veslaře pražské Dukly. Ve 103. ročníku slavné regaty budou útočit již na 37. vítězství za sebou. Hlavním soupeřem elitní osmy Dukly by měla být druhá posádka stejného klubu, ve které jsou navíc zástupci ČVK Praha.

"Veslování je tradiční sport, takže nechystáme žádné revoluční změny. Evoluce ale dostihla i nás. Před pár lety jsme založili akademické závody a první rok se jich zúčastnilo pět posádek. Letos se jich přihlásilo čtrnáct a jsou mezi nimi i zahraniční. Věříme, že tahle tradice bude pokračovat a jednou bude tento závod početnější než hlavní," přeje si předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Jednu novinku si však pořadatelé Primátorek připravili. Hned dva kluby na akci poprvé oficiálně představí své blejzry, veslařská sportovní saka. Vedle VK Blesk, který letošní regatu pořádá, svůj model představí i konkurenční VK Slavia.

Je nám líto, video expirovalo.
Primátorky pojede i olympijská vítězka Knapková

V hlavním závodě osmiveslic však Blesk ani Slavia nepatří mezi favority, i když oba kluby pomýšlí na účast ve finále. Hlavním aspirantem na vítězství je první loď Dukly s veslovodem Lukášem Helešicem a kormidelníkem Oldřichem Hejduškem. V roli trenéra ji poprvé povede Pavel Knob.

"Musím se přiznat, že mám trochu sevřené hrdlo. Nechci být první, kdo Primátorky nevyhraje. Beru to jako zodpovědnost a doufám, že se nám povede přidat sedmatřicáté vítězství. Ostatní se nám to ale budou určitě snažit znepříjemnit," uvedl Knob, který hodně spoléhá na pomoc zkušeného kormidelníka Hejduška.

Šéf Českého veslařského svazu Dušan Macháček: "Primátorky je naše veslařské rodinné stříbro. Pro nás je to nejvýznamnější sportovně společenská akce."

Osmapadesátiletý veslovod má na kontě již více než tři desítky startů a každoročně vyhlašuje, že jede naposledy. "Už se to stalo takovým koloritem a frází. Ale tentokrát bych se už opravdu chtěl loučit. I když vím, že to bude pro Duklu těžké. Teď jsme tam dva kormidelníci a Dukla staví tři posádky. Jednou to ale musí přijít," řekl Hejdušek.

Zatímco mužská česká veslařská jednička Ondřej Synek bude na Primátorkách chybět a ve stejném termínu bude startovat na regatě Holland Beker v Amsterodamu, Miroslava Topinková Knapková se v Praze představí. Nepojede však na skifu, ale v osmiveslici Slavie.

"Čím delší dobu vesluju, tím více se na Primátorky těším. Je to větší zábava a člověk si to užije," uvedla úřadující olympijská vítězka. "Ve startovce jsou tři mezinárodní lodě, takže nesmíme nic podcenit. Od úterý společně trénujeme a chtěli bychom udržet vítěznou sérii Slavie," přála si Topinková Knapková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články