Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Zvláštní důraz na první dvacítku i Rusy. Dopingové kontroly budou cílené, řekl Bach

Dopingové kontroly před nadcházejícími zimními Hrami budou intenzivnější a cílené na určité skupiny sportovců. Ve vystoupení na valném shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC) to řekl prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. V prosinci by podle něj mělo padnout rozhodnutí ohledně účasti ruských sportovců v Koreji. Závisí to na závěrech vyšetřování komisí, které se zabývají dopingovými podvody při ZOH 2014 v Soči. Přímý přenos ze zasedání sledujte na webu ctsport.cz.

Thomas Bach na zasedání ANOC v Praze
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V zájmu "čisté" olympiády v Koreji chce MOV zajistit intenzivní a cílené testování sportovců před vrcholem sezony.

"Bude zvláštní důraz na ruské sportovce. Bude zvláštní důraz na sportovce ze zemí, kde je znatelně vyšší počet pozitivních testů. Bude zvláštní zaměření vycházející z žebříčku sportovců. Prvních dvacet v každé disciplíně bude pod zvláštním dohledem. Každý sportovec, u kterého bude vidět výrazný vzestup výkonnosti, bude kontrolován," uvedl Bach.

Delegáty informoval o práci komisí zřízených kvůli podezření na dopingové podvody v Rusku včetně ZOH 2014 v Soči. Zjištění Oswaldovy komise, která analyzuje případy sportovců z McLarenovy zprávy, vedla ve středu k doživotnímu zákazu účasti na olympijských hrách v jakékoliv roli pro ruské běžce na lyžích Alexandra Legkova a Jevgenije Bělova.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Naším úkolem je vrátit českou sportovní diplomacii na mapu světa

Schmidtova komise prošetřuje obecně systematickou manipulaci se vzorky v Rusku a při poslední olympiádě. "Jsme přesvědčeni, že veškerá rozhodnutí ve vztahu k účasti ruských sportovců v Koreji uděláme během prosince," řekl Bach.

"Na čem všichni trvají, to je na naprosto důsledném řešení každého individuálního případu. Na to se vynakládají velké prostředky," zdůraznil předseda ČOV Jiří Kejval.

Olympijské hry mají přispět ke zklidnění

Mezinárodní olympijský výbor také bedlivě sleduje napjatou politickou situaci na Korejském poloostrově. Jeho zástupci jednají s představiteli všech zainteresovaných stran a hodlají v tom pokračovat i nadále, aby byla při olympijských hrách zajištěna bezpečnost sportovců i všech ostatních účastníků.

MOV chce, aby byl sportovní svátek příležitostí k uklidnění situace. "Na olympijských hrách si musejí být všichni rovni, všichni musejí být vítáni. Musejí být (olympijské hry) prostorem k dialogu. Musejí být pozitivní, stavět mosty, nikoliv zdi mezi národními olympijskými výbory a národy," řekl Bach. Samotné konání olympijských her podle něj nikdo v žádné diskusi nezpochybnil.

Předseda ČOV Jiří Kejval k zasedání ANOC:

"Češi mají velký dluh vůči sportovní diplomacii, protože jedním z dvanácti zakladatelů MOV je Guth-Jarkovský. Naším úkolem je vrátit českou sportovní diplomacii na mapu světa. Tohle je perfektní půda, aby se nám to opět podařilo."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články