Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tour de France 2024

Zápas o pojem olympiáda končí smírně. Ministerstvo školství se dohodlo s ČOV

Zdá se, že zápolení o klíčový pojem "olympiáda" je u konce. Organizátoři školních soutěží nemusí žádat Český olympijský výbor (ČOV) o povolení používat v názvu slovo olympiáda, pokud jde o nekomerční soutěž. Pokud akci spolufinancuje komerční partner, je potřeba při propagaci používat celý název dané soutěže, tedy například Biologická olympiáda.

zdroj: Reuters

Na pravidlech se dohodli zástupci ministerstva školství a ČOV, na svém webu je zveřejnilo ministerstvo.

ČOV chtěl dříve po pořadatelích vědomostních soutěží, aby přestali používat v názvu slovo olympiáda. Výbor vycházel ze zákona o ochraně olympijských symbolik, problematické bylo podle něj zapojování komerčních partnerů soutěží. O tom, že se školní soutěže budou moci dále jmenovat olympiáda, informoval ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v srpnu.

"Jasná pravidla pro školní olympiády posilují předvídatelnost podmínek pro jejich organizátory. Dnes jsem zástupce školních soutěží seznámil se závěry jednání mezi MŠMT a ČOV, které explicitně povolují nekomerčním školním soutěžím používat název 'olympiáda'. Dohodli jsme se také, že budeme společně hledat cesty k nastavení dlouhodobější podpory vědomostních soutěží, které rozvíjejí nejen talentované žáky," uvedl na síti X Bek. Zástupci ministerstva i ČOV se shodli na tom, že podpora školních soutěží je důležitá, uvedl úřad.

V zákoně o ochraně olympijských symbolik se mimo jiné píše, že jakékoliv užívání olympijských symbolik pro obchodní, reklamní nebo jiné obdobné účely je možné pouze na základě předchozího písemného zmocnění.

ČOV respektuje, že některé školní soutěže tradičně ve svém názvu užívají výraz olympiáda, uvedlo ministerstvo. "Pro organizátory školních soutěží platí, že použití výrazu 'olympiáda' v názvu školní soutěže je možné pouze v případě nekomerčního charakteru této soutěže. Pokud soutěž zároveň spolufinancuje komerční subjekt, může organizátor školní soutěže prezentovat a komunikovat takovou spolupráci za podmínky, že tato spolupráce bude označena s využitím plného názvu soutěže (např. "Biologická olympiáda je organizována za finanční podpory...")," uvedl úřad. V takovém případě nebudou muset organizátoři žádat o písemné zmocnění.

Podle výzvy ministerstva školství na podporu oborových soutěží mohou pořadatelé získat dotaci se spoluúčastí. "Dotace může být poskytnuta maximálně do 90 procent celkových rozpočtovaných nákladů projektu uvedených v žádosti. V případě nižších reálných nákladů na projekt musí být podmínka alespoň desetiprocentní spoluúčasti zachována," stojí ve výzvě. Pořadatelé si tak hledají partnery, kteří doplatí zbylou částku.

Ministerstvo školství letos podpořilo penězi 30 soutěží, které mají v názvu slovo olympiáda, uvedla v minulosti s odkazem na resortní statistiky Česká televize. Největší zájem podle ní mají žáci o matematickou olympiádu. Loni se jí zúčastnilo kolem 22 000 žáků. Následovala biologická olympiáda s více než 18 500 účastníky a zeměpisná olympiáda s 18 000 žáků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články