Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vzorky ze Soči čeká nová analýza. Nechá ji provést MOV

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nechá znovu otestovat množství vzorků odebraných na zimních olympijských hrách v Soči (2014). Na analýzu půjde více než polovina vzorků. MOV doufá, že se na případné porušení pravidel přijde do olympiády v Pekingu (2022). Hry v Soči se zapsaly do historie rozsáhlým dopingovým skandálem domácích sportovců.

Zpětné testování bude provádět nezávislá Mezinárodní testovací agentura (ITA), které MOV předal nezávislé řízení svého antidopingového programu už v roce 2018.

Při opakovaném testování vzorků z letních OH v Pekingu 2008 a Londýně 2012 se přišlo na více než 130 nových případů porušení pravidel.

Zimní olympijské hry v Soči 2014 byly spojeny s obřím dopingovým skandálem domácích ruských sportovců. Mimo jiné na nich docházelo k manipulaci s odebranými vzorky a jejich výměnám za čisté.

Po odhaleném skandálu nechal MOV už v roce 2016 znovu otestovat stovky vzorků od ruských sportovců. Nynější program se bude týkat všech národností a odvětví. Vybrané vzorky by se měly v kontrolní laboratoři v Lausanne prověřovat do poloviny příštího roku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články