Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Vylučme Rusko z obou olympiád, potvrdí-li se doping, žádá šéf Německého olympijského výboru

Berlín - Pokud se potvrdí podezření ze státem řízeného dopingového systému, mělo by být Rusko kompletně vyloučeno ze zimních olympijských her 2018 a letní olympiády 2020. Prohlásil to prezident Německého olympijského výboru Alfons Hörmann. V souvislosti s tím požaduje vyslání jasného signálu, že ve sportu nemá doping místo. "Musíme říct: Takhle ne!" uvedl.

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Pokud by se potvrdilo, že Rusko organizovalo dopingový systém a byly do něj zapojeny státní instituce, bylo by vyloučení z Her v jihokorejském Pchjongčchangu a japonském Tokiu podle Hörmanna nevyhnutelným krokem.

"Pokud národ takovýmto způsobem poruší pravidla, musí se naučit přijmout nejtěžší formu trestu," uvedl v německém listu Welt am Sonntag s tím, že věcí by se měl začít intenzivně zabývat Mezinárodní olympijský výbor. O účasti ruských sportovců na loňských olympijských hrách Riu de Janeiro rozhodovaly jednotlivé sportovní federace. "Řada z nich selhala. Tým Ruska neměl v Riu nikdy být," řekl důrazně.

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Respekt k MOV prý ztratil kvůli nečinnosti vůči dopingové aféře v ruském sportu. "Obraz MOV velmi utrpěl. Nyní musí důsledně plnit správná rozhodnutí," uvedl Hörmann, který je přesvědčen, že Německo je v nejlepší světové trojce v boji proti dopingu. "Vyčistit sport nás stojí enormní administrativní i finanční úsilí. Mohu se sám sobě podívat do očí," dodal.

"Optický, psychologický a také komunikační dopad ruského vystoupení byl škodlivý pro celou oblast vnitřních a vnějších vlivů mezinárodního sportu," řekl Hörmann, který se zároveň podle svých slov obává, že se doping v celosvětovém měřítku nikdy stoprocentně nevymýtí. "Ve sportu se dají vydělat někdy takové peníze (...) Není proto překvapením, že někdo pak na sebe to extrémní riziko vezme," uvedl. Jen z Her 2008 a 2012 už bylo usvědčeno 96 sportovců z podvodu.

zdroj: Reuters autor: Sergej Karpuchin

Jeho vyjádření přišlo jen hodiny předtím, než německá veřejnoprávní televize ARD přinesla další pozoruhodný střípek do tematické mozaiky Rusko vs. doping. Zveřejněné informace se v investigativní reportáži týkaly ruského atletického kouče Vladimira Kazarina, který navzdory distancu kvůli dopingu dál trénuje.

Podle zprávy Světové antidopingové agentury WADA se organizovaný doping týkal v letech 2011 až 2015 tisícovky sportovců. "Kdybych stál v čele MOV, dělal bych nelítostnou analýzu věcí, které McLarenova zpráva zmiňuje," prohlásil Hörmann. "A pokud by se to prokázalo, pak bych všechny sportovce a funkcionáře tvrdě trestal."

Vedle finále Světového poháru v běhu na lyžích přišlo Rusko po zveřejnění zprávy také o mistrovství světa v jízdě na bobech a skeletonu, Světový pohár a juniorský světový šampionát v biatlonu či finále SP v rychlobruslení. Aktuálně se přetřásá i možnost odebrat Rusku také mistrovství světa v biatlonu 2021. Mezinárodní biatlonová unie o tom bude jednat začátkem února.

Zdroj
ČT sport, ARD, Rheinische Post, Die Welt, Bild

Hlavní zprávy

Nejčtenější články