Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

V Riu bude soutěžit uprchlický tým, MOV vybere pět až deset sportovců

Lausanne – Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru definitivně potvrdil záměr umožnit sportovcům z řad uprchlíků, kteří nemohou reprezentovat žádnou zemi, aby se zúčastnili Her v Riu. Tým bude soutěžit pod vlajkou a hymnou MOV. Jeho členové budou požívat stejných výhod jako sportovci z ostatních 206 členských zemí.

Olympijská vlajka
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Uprchlická krize se nás všech nesmírně dotýká. Přivítáním těchto sportovců na olympijských hrách chceme dát naději uprchlíkům na celém světě," prohlásil předseda MOV Thomas Bach.

První výběr uvádí 43 vytipovaných uprchlíků. Finální tým by však měl čítat jen pět až deset jmen. Jeho konečné složení bude známo v červnu po dalším zasedání výkonného výboru MOV. Zájemcům o účast na olympijských hrách budou případně hrazeny náklady související s tréninkem.

Záměr přivést uprchlíky do olympijské rodiny přednesl předseda MOV již v říjnu minulého roku na zasedání Valného shromáždění OSN. "Olympijské hry jsou obdobím, kdy se mají uskutečňovat v praxi hodnoty jako tolerance, solidarita a mír," prohlásil tehdy Bach. "V olympijské vesnici jsou k vidění tolerance a solidarita v nejčistší formě. Sportovci ze všech 206 členských zemí MOV spolu žijí v harmonii bez známek diskriminace," dodal. Rezoluci podpořilo 180 ze 193 členských zemí OSN.

"V současnosti by žádný z těchto sportovců neměl šanci startovat na olympijských hrách, i kdyby se svými výsledky kvalifikoval. S uprchlickým statutem nemají mateřskou zemi ani národní olympijský výbor, které by reprezentovali," zdůvodnil svůj záměr Bach.

Zdroj
BBC, olympic.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články