Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

V Římě půjde o všechno, říká skateboardista Habanec a živí olympijskou naději

Rozhodující boj o účast na olympiádě v Tokiu čeká na přelomu května a června skateboardistu Maxima Habance. O minulém víkendu se v americkém Des Moines udržel ve hře o letenku do Japonska, na nadcházejícím mistrovství světa v Římě ale potřebuje uspět. Šampionát je totiž dvojnásobně bodovaný a na OH pojede jen dvacet nejlepších dle redukovaného pořadí. Český reprezentant je aktuálně dvaatřicátý.

Maxim Habanec
zdroj: Facebook Maxim Habanec

"Po závodě v Americe jsem se udržel na pozici, na které jsem byl, což znamená, že mám šanci se teď kvalifikovat v Římě, kde půjde o všechno," řekl Habanec.

Podle něj se bude na MS s ohledem na větší počet bodů, které jsou ve hře, bojovat o deset míst na olympiádu. "Je škoda, že se stále měnila nominační kritéria, takže bylo těžké se v tom orientovat," konstatoval šestinásobný republikový mistr ve streetu.

Skateboarding bude mít v Tokiu olympijskou premiéru, což podle devětadvacetiletého reprezentanta sportu pomáhá. "Závody jsou větší a důležitější, jejich proces je ale stejný. I dříve nám na nich občas pršelo a musely se posouvat. Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu," uvedl Habanec, jenž s nepřízní počasí bojoval i naposled v USA. "Nejprve nám posunuli semifinále ze soboty na neděli, pak to zase změnili," doplnil.

Zařazení mezi olympijské sporty podle něj zlepšilo i vazby mezi skateboardisty. "Dříve jsme se tak často nepotkávali například s lidmi z Ameriky, protože Evropani častěji závodili tady poblíž. Teď se vztahy zlepšily, znám více lidí z celého světa, což je super. Jediné, co se trošku přiostřuje, jsou vztahy mezi jezdci a rozhodčími. To se ale nedá nic dělat," vysvětlil Habanec. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články