Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Pekingu se čile dopovalo. Nové testování odkrylo 31 případů

Lausanne (Švýcarsko) - Po novém otestování vzorků z olympijských her v Pekingu 2008 hrozí trest za doping 31 sportovcům z 12 zemí. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvedl, že proti nejmenovaným sportovcům z šesti odvětví zahájil disciplinární řízení a v nejbližších dnech informuje příslušné národní olympijské výbory.

Čínská antidopingová laboratoř
zdroj: ČTK/AP/ autor: Robert F. Bukaty

MOV nechal otestovat pomocí pokročilejších metod 454 vzorků z Pekingu, jež byly uchovány v jeho laboratoři v Lausanne. Cílem nové kontroly byli sportovci, u nichž je pravděpodobné, že se zúčastní srpnových olympijských her v Riu de Janeiro. Zveřejněna nebudou žádná jména, dokud nebudou otestovány i vzorky B.

"Všichni sportovci, kteří porušili antidopingová pravidla, nebudou smět v Riu startovat," uvedl MOV, jenž nechal otestovat i 250 vzorků z Londýna 2012. Také výsledky těchto nových analýz by měly být známy brzy. "Naším cílem je zabránit dopingovým podvodníkům zúčastnit se OH v Riu," oznámil MOV.

Mezinárodní olympijský výbor zároveň nechá otestovat vzorky medailistů z Pekingu a Londýna, kteří už nezávodí. Zpětně zkontrolovány budou vzorky těch, kteří by se v případě jejich diskvalifikace mohli posunout na čelní pozice.

Nové testování MOV provedl ve spolupráci s mezinárodními sportovními federacemi a Světovou antidopingovou agenturou (WADA). Tu olympijský výbor zároveň vyzval k tomu, aby důkladně vyšetřila podezření, že se manipulovalo s pozitivními dopingovými vzorky ruských olympioniků během zimních her v Soči 2014. Tuto informaci minulý týden zveřejnil bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov. Více čtěte zde.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články