Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Už to není takový punk, ale i s olympiádou zůstává skateboarding volnomyšlenkářský, řekl Habanec

Je to sport, který šel vždy ruku v ruce s uvolněnou náladou, ježděním s kamarády po venku a přátelskou atmosférou i na závodech. Ani jedna z těchto charakteristik ze skateboardingu nevymizela ani s blížící se premiérou na olympijských hrách, i když Maxim Habanec přiznává, že některé věci se přece jen změnily. Sám v současnosti tvrdě bojuje o šanci pod pěti kruhy startovat a pomoci by mu mohlo i povedené mistrovství Evropy.

Maxim Habanec
zdroj: Facebook Maxim Habanec

Když světem v roce 2016 proletěla zpráva, že skateboarding čeká v Tokiu 2020 velká premiéra pod pěti kruhy, informace byla přijata rozdílně. Někteří krok vítali jako další stupeň ve vývoji tohoto sportu, našli se ale i tací, kterým olympiáda a skateboarding nešly dohromady.

Hlavní kritika? Ze skateboardingu zmizí kouzlo volnosti, kamarádství, punkového přístupu a celkově bude narušena kultura, která ježdění na "prkně" obklopuje.

Od té doby už utekly více než 3 roky, a i když někteří negativní pohled na situaci nezměnili, dle Maxima Habance tak černý scénář rozhodně nenastal. Jisté změny ale jsou během závodů vidět.

"Jsou více organizované a profesionální. Máme livescoring, záznamy a je to už regulérní sportovní akce. Dříve byly skateové akce více punkové. Teď to má pevnější strukturu," přiznává sedmadvacetiletý český reprezentant, v jehož očích ovšem volnomyšlenkářství a přátelství mezi závodníky zůstává.

Je nám líto, video expirovalo.
Co říká na mistrovství Evropy a jak vidí šance na olympiádu? Odpovídal Maxim Habanec

"Lidi jsou stejní volnomyšlenkáři a atmosféra je pořád kamarádská jako dříve. Jedeme proti sobě, ale není to tak, že bychom si nepřáli. Každý chce vidět nejlepší triky, a pokud to někomu vyjde, tak mu to přejeme. A já věřím, že to ve skateboardingu zůstane. Že to pořád bude hlavně zábava. Ten sport tak vznikl," zdůraznil.

Podle Habance je přátelská atmosféra znát i na tak velkých událostech, jako jsou kvalifikační závody právě pro Tokio. O to už skateboardisté pár měsíců bojují a kritéria postupu jsou tvrdá.

Do Japonska se dostane celkově 80 jezdců – 20 žen a mužů v disciplíně park a stejný počet ve streetu, v němž bojuje párvě i Habanec. Z českých skateboardistů je na tom zatím nejlépe, když se v žebříčku pohybuje kolem 40. místa.

Z každé země ale mohou jet pouze 3 závodníci, což Habance posouvá ještě výše. "Pokud se to proškrtá, tak se dostávám někde na hranici postupu. Ale je to náročné a konkurence je čím dál větší. Tím, že je skateboarding dostupný sport, tak jsem sám nevěděl, že tak dobře jezdí tolik lidí," popsal.

Kvalifikace se celkově skládá ze dvou částí a ta hlavní teprve na všechny čeká. "Je to rozdělené na dvě sezony. Z té, co byla do září, se nám počítají 2 nejlepší výsledky a v té další 5 nejlepších výsledků. Potřebuji tak zajet alespoň 5 závodů dobře," vysvětluje Habanec. 

Londýn ukázal cestu

Start kvalifikace přitom českou jedničku poněkud rozladil, jelikož v Londýně zajel solidní jízdu a čekal postup. Místo toho ale předčasně vypadl. Prvotní zklamání ale přebilo poučení, které se projevilo v dalších vystoupeních.

"Musí se více riskovat. Rozhodčí chtějí vidět risk, že v jízdě padají triky, které se nedávají na každý pokus, a že do toho jdete naplno," popsal.

zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Že mu lekce pomohla, se projevilo i na nedávném premiérovém mistrovství Evropy v Nižním Novgorodu, kde obsadil konečné páté místo a připsal si důležité body do kvalifikačního žebříčku.

"Bylo to první oficiální mistrovství Evropy, takže je neuvěřitelné, že jsem u toho byl. Páté místo je lepší než čtvrté, jelikož člověk by pak byl smutný, že nebyl na bedně, ale beru to celkově jako úspěch. Konkurence byla obrovská," vyzdvihl Habanec, jenž si finále zkomplikoval dvěma nepovedenými jízdami, ale skvěle mu vyšly jednotlivé triky.

Z pátého místa ale Habanec nemůže žít dlouho, jelikož už v listopadu vyráží do Ria de Janeiro, kde jeho i další české reprezentanty čeká další důležitý závod v olympijské kvalifikaci.

A jak vidí svoje celkové šance na postup? "Věřím tomu. Proto bojuju. Nebude to ale jednoduché a asi se to rozhodne až na posledním závodě," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články