Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Tradice i recyklace. Jak vypadají nové olympijské medaile?

Olympijská medaile má svou váhu. Ta z Tokia ovšem největší v historii. Zlaté a stříbrné váží 556 a 550 gramů. Kompletní kolekci, kterou vytvořil Juniči Kawaniši, představili japonští pořadatelé při ceremoniálu připomínajícím přesně rok do zahájení olympiády. Odtajněny při této příležitosti byly také oficiální olympijské hodiny, které odpočítávají čas do začátku Her. Vše se ovšem neobešlo bez protestů. U tokijského nádraží Šindžuku se sešlo několik desítek lidí, kteří žádali zástupce města o zrušení Her. Ty podle demonstrantů ničí veřejný rozpočet a slouží jen úzké skupině lidí.

Olympijské medaile pro Hry v Tokiu
zdroj: ČTK/ZUMA

Na výrobu medailí o průměru osm a půl centimetru byly použity recyklované kovy z téměř 79 000 tun mobilních telefonů a dalších malých elektronických zařízení, která se vybrala při sbírce po celém Japonsku. Dostalo se z nich 32 kilogramů zlata, tři a půl tuny stříbra a 2,2 tuny bronzu.

Na přední straně je řecká bohyně vítězství Niké, což je tradice u olympijských medailí vyžadovaná Mezinárodním olympijským výborem. Na zadní straně jsou olympijské kruhy a logo Her v Tokiu. Vítězný design byl vybrán z více než čtyř stovek návrhů profesionálů i studentů. Na okraji medaile bude vyryta disciplína, za kterou byla udělena.

Je nám líto, video expirovalo.
V Tokiu odhalili podobu olympijských medailí

Zlaté medaile jsou vyrobeny ze stříbra a pozlaceny šesti gramy zlata. Čistě stříbrné jsou kovy za druhé místo. Bronzové medaile jsou z nerezové formy bronzu obsahující zinek.

Stužky jsou z recyklovaného polyesteru a design s japonskými a olympijskými motivy je vytvořen tak, aby nevidomí mohli pohmatem zjistit, o jakou barvu medaile se jedná.

Na olympijských hrách v Tokiu se za rok bude rozdělovat 339 sad medailí ve 33 sportech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články