Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Tomeček vybojoval pro domácí sportovní střelbu účast na Hrách v Tokiu

Jakub Tomeček obsadil na závěr Světového poháru v Acapulcu třetí pozici ve skeetu a pro českou sportovní střelbu vybojoval první účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu 2020. Sedmadvacetiletý brokař se dostal na stupně vítězů v elitním seriálu poprvé v kariéře, jeho dosavadním maximem byla šestá příčka.

Střelec Jakub Tomeček
zdroj: ČTK/AP autor: Rebecca Blackwell

Tomeček dosáhl životního úspěchu v dramatické soutěži, v níž musel tvrdě bojovat už o postup do finále. Pátý muž z loňského mistrovství světa nastřílel v základní části 122 bodů a spolu s dalšími šesti soupeři absolvoval rozstřel o dvě volná místa pro šestičlenné finále.

Z něj se Tomeček prodral z poslední šesté pozice spolu s olympijským vítězem z Ria de Janeiro Gabrielem Rossettim z Itálie. Ve finále pak kyjovský rodák minul pouze jeden terč a obsadil třetí místo za hvězdami své disciplíny Rossettim a Američanem Vincentem Hancockem.

Dvojnásobný olympijský šampion a čtyřnásobný mistr světa Hancock absolvoval dokonalý závod. Potřetí v kariéře trefil všech 125 terčů v kvalifikaci a světový rekord vyrovnal i ve finále, v němž neminul ani jednou ze šedesáti střel.

Tomeček získal druhou velkou seniorskou medaili po mistrovství Evropy v roce 2011, kde byl taktéž třetí. Vybojoval tehdy účastnické místo pro OH v Londýně a při své dosud jediné účasti pod pěti kruhy obsadil 19. pozici. Blízko k zisku "kvótaplacu" pro Tokio byl Tomeček už na loňském MS v korejském Čchang-wonu, kde mu na páté příčce uniklo o jednu pozici.

SP ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Acapulcu (Mexiko):

Muži - skeet: 1. Hancock (USA) 60 - vyrovnaný světový rekord, 2. Rossetti (It.) 58, 3. Tomeček, ...v kvalifikaci 18. Nýdrle, 48. Slavíček (všichni ČR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články