Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Tokio finišuje s přípravami. Do zahájení letní olympiády zbývá rok

Do slavnostního zahájení olympijských her v Tokiu zbývá rok. Japonští pořadatelé už nyní finišují s přípravou na Hry, které se budou konat od 24. července do 9. srpna 2020. Dokončuje se výstavba nových stadionů a minulý měsíc začal celosvětový prodej vstupenek. 

Tokio rok před zahájením olympijských her
zdroj: ČTK/AP/Uncredited

"Nepamatuji si žádného jiného pořadatele, který by byl rok před hrami prakticky připraven," prohlásil nedávno předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Z osmi nových sportovišť je hotova více než polovina, zbývajících 35 je buď renovovaných, nebo dočasných. Národní stadion, kde se vedle slavnostních ceremoniálů uskuteční i atletické soutěže a několik fotbalových zápasů, je dokončen z devadesáti procent. Otevřen by měl být v prosinci, původně plánovaná kapacita byla snížena z 80 na 68 tisíc.

Stavba za 1,25 miliardy dolarů (zhruba 28 miliard korun) vyrostla na místě arény, která hostila předchozí olympijské hry v japonské metropoli v roce 1964, ale o půl století později byla zbořena. Původně měl nový stadion hostit finále letošního mistrovství světa v ragby, ale kvůli zdržení v souvislosti s vypsáním nové soutěže byl zápas o titul přesunut do Jokohamy.

Náklady na olympiádu jsou hrazeny zejména z veřejných zdrojů. Tři čtvrtiny rozpočtu pocházejí od města a japonské i regionální vlády. I když původně plánovaný rozpočet 7,8 miliardy dolarů (178 miliard korun) bude podobně jako při předchozích hrách překročen, pořadatelé se snaží šetřit.

Je nám líto, video expirovalo.
Do zahájení olympiády v Tokiu zbývá rok

Medaile budou vyrobeny z kovu ze starých mobilních telefonů, tabletů či digitálních kamer. Recyklované materiály budou částečně využity také při tvorbě oblečení pro běžce s olympijskou pochodní.

Do programu her, v němž je rekordních 33 sportů a celkem 339 soutěží, přibyly oproti předchozím OH v Riu de Janeiro skateboarding, surfing, sportovní lezení, karate, baseball se softbalem a basketbal 3x3. Disciplín je o 33 víc, počet sportovců by však měl oproti Riu klesnout.

Pořadatelé udávají, že sportoviště umístěná v Tokiu jsou dostupná do 30 minut z olympijské vesnice. Šéf české olympijské mise Martin Doktor ale bere tento údaj s velkou rezervou, protože jde o cestu z centrálního stanoviště na zastávku před sportovištěm.

"Přičtěte si další věci, co se musí stát. Dojít na transport mall, sednout do autobusu, projít kontrolou, mnohdy komplikovaně dojít na sportoviště, jelikož jsou tam různé zóny pro různé akreditace, což není úplně přímočaré. Pak se doba násobí. Ale kdo jede na olympiádu, musí s tím počítat," řekl.

"Na jachting je dojezdová doba plus minus hodinu a půl, taky by to nebylo úplně komfortní, proto je z jednoho hotelu olympijská vesnice, už to fungovalo v Tokiu 1964. I tak je vzdálený půl hodiny, ale není to tak daleko a není to přes město. Stejně je to v cyklistické oblasti Izu," popisoval Doktor.

Velké obavy vyvolávají také očekávané horko a vysoká vlhkost. Start maratonů byl proto posunut na šestou hodinu ranní, závod na 50 kilometrů chůze začne dokonce již v 5:30 místního času. Přeplněné hromadné dopravě v průběhu her by mělo ulevit opatření, podle nějž budou statisíce zaměstnanců firem, které mají kanceláře v Tokiu, pracovat z domova.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články