Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlato z mixu stolních tenistů berou překvapivě Japonci

První olympijské zlato ve smíšené čtyřhře získali japonští stolní tenisté Džun Mizutani a Mima Itóová. Ve finále zaskočili čínské favority Sü Sin, Liou š'-wen, které po obratu porazili 4:3 na sety.

Džun Mizutani a Mima Itóová slaví olympijské zlato
zdroj: Reuters autor: Thomas Peter

Čína před čtyřmi lety na Hrách v Riu de Janeiro získala všechny čtyři zlaté medaile, ale na triumf při premiéře mixu pod pěti kruhy nedosáhla. Sü Sin a Liou š'-wen sice vyhráli první dva sety 11:5 a 11:7, domácí ale skóre otočili.

Po sadách 11:8, 11:9 a 11:9 se Mizutani s Itóovou ujali vedení 3:2, ale čínští favorité si vynutili pátý set. V něm se japonský pár ujal vedení 8:0 a nakonec si vítězstvím 11:6 zajistil zisk zlatých medailí.

"S Čínou jsme tolikrát prohráli na olympijských hrách i na mistrovství světa... A myslím, že tady v Tokiu se nám povedla odveta za to všechno. Jako by to byl sen, jsem šťastný," řekl Mizutani novinářům.

Dvaatřicetiletý Mizutani zkompletoval sbírku medailových úspěchů z Her. V Riu získal bronz ve dvouhře a stříbro ve čtyřhře. Dvacetiletá Itóová v Riu obsadila třetí místo v deblu.

Pro Japonsko je to první pingpongová zlatá olympijská medaile v historii. Od premiéry stolního tenisu na olympijských hrách v roce 1988 získali jednu také Švédové zásluhou legendárního Jana-Oweho Waldnera, tři Korejci a zbylých 28 získali Číňané. "Tohle nás v dalších kategoriích neovlivní," konstatovala Liou Š'-wen, úřadující mistryně světa ve dvouhře.

Výsledky stolního tenisu:

Smíšená čtyřhra - finále: Mizutani, Itóová (Jap.) - Sü Sin, Liou š'-wen (Čína) 4:3 (-5, -7, 8, 9, 9, -6, 6).

O 3. místo: Lin Jün ťü, Čcheng I-čching (Tchaj-wan) - Lebesson, Yuan Jia Nan (Fr.) 4:0 (8, 7, 8, 5).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články