Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Žádná z oštěpařek nepostoupila, dařilo se Vondrové. Warholm rozdrtil světový rekord

Z kvalifikace oštěpařek v Japonsku neproklouzla Nikola Ogrodníková, Barbora Špotáková ani Irena Gillarová. Postup z české výpravy slaví po překonaném osobním rekordu pouze čtvrtkařka Lada Vondrová, kterou čeká semifinále. Končí Barbora Malíková, stejně jako na poloviční trati dvoustovkař Jan Jirka. Olympijskými šampiony jsou překážkář Karsten Warholm, který překonal světový rekord o propastných 76 setin (45,94), a dálkařka Malaika Mihambová (7,00 m).

Karsten Warholm
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Špotáková při svém pátém olympijském startu měla hodně nepovedený první pokus, který si ani nenechala změřit. Ve druhém sice přehodila hranici šedesáti metrů, ale stačilo to jen na čtrnácté místo. K postupu jí chybělo 42 centimetrů. "Nepovedlo se všechno. Nebylo tam spojení, které potřebujete, aby to střílelo, a mně to nestřílelo vůbec. Hrozně těžko se to dá změnit v kvalifikaci. Tam máte jen tři hody," komentovala svůj výkon.

Ogrodníková vstoupila do kvalifikace jako první z českého tria. První pokus mířil za kvalifikační limit 63 metrů, ale přešlápla a pak už se k němu nepřiblížila. Hod jen tři centimetry za značku šedesáti metrů na finále stačit nemohl. "Nemůžu se vymlouvat na nic, nic mě nelimitovalo, nic nebolelo, prostě jsem jen nedokázala zopakovat první hod. Ono je to těžké, když máte tři rány. Možná kdybych měla ještě dva pokusy... Takhle ta hlava působí víc," litovala.

Nepostoupila ani Gillarová, která alespoň zaznamenala svůj nejlepší letošní výkon 59,16. Nejdelší hod předvedla Polka Maria Andrejczyková - 65,24 m.

Vondrová ubrala pět setin z času, jímž před třemi týdny v Tallinnu vyhrála mistrovství Evropy do 23 let. Za vítězkou rozběhu Allyson Felixovou v cílové rovince stáhla ztrátu a skvělým finišem proklouzla do semifinále. "Běhalo se mi tady fakt dobře a věděla jsem, že mám na to běžet dobře, a povedlo se to," radovala se. Bezprostředně po doběhu nevěděla, jestli má jistý postup. "Věděla jsem, že tam bude fotofiniš, a jenom jsem se modlila, ať ty setinky jsou konečně na mojí straně, protože na tohle mívám smůlu," líčila čtvrtkařka.

Malíková se naopak nepřiblížila svému času 51,23, jímž v Tallinnu získala stříbro. Ve svém rozběhu, který byl ze všech nejrychlejší, doběhla šestá.  "Byla dlouhá sezona, já jsem to asi úplně nezvládla a budu muset přitrénovat do další sezony, abych zvládla takovéhle závody, které nejsou úplně na začátku sezony," řekla.

Sprinter Jan Jirka byl v rozběhu na 200 metrů diskvalifikován kvůli vyšlápnutí z dráhy. Čas 21,00, jímž o 55 setin zaostal za svým letošním českým rekordem ze Zlína, by stejně na postup nestačil.

Je nám líto, video expirovalo.
Senzační výkon Warholma na 400 m překážek s ohlasy

Warholm vyhrál senzační závod překážkářů

Karsten Warholm vytvořil v olympijském finále běhu na 400 metrů překážek světový rekord časem 45,94 sekundy. V dramatickém souboji s Američanem Raiem Benjaminem ubral ze svého červencového maxima 76 setin sekundy.

Oba rivalové svedli první velkou bitvu v Curychu v roce 2019 a bylo to tehdy poprvé, co se dva běžci v jednom závodě dostali pod 47 sekund. Warholm vyhrál, stejně jako o pár dní později ve finále mistrovství světa v Dauhá. I letos měl v tabulkách navrch a potvrdil to v Tokiu v nejdůležitějším závodě roku.

Po většinu okruhu vedl, Benjamin sice v závěru dotahoval, ale Nor ještě větším zrychlením útok odrazil. Američan byl v cíli druhý za 46,17 a ještě třetí Brazilec Alison Dos Santos v čase 46,72 by byl na začátku roku světovým rekordmanem.

Malaika Mihambová
zdroj: ČTK/AP autor: Morry Gash

Finále skoku do dálky žen bylo podobně dramatické jako stejná soutěž mužů. Trio medailistek dělily jen tři centimetry. O vedení se přetahovaly Američanka Brittney Reeseová a letošní jednička tabulek Ese Brumeová z Nigérie. Mihambová si ale schovala trumf na poslední pokus a podobně jako v pondělí Řek Miltiadis Tentoglu tím rozhodla o zlatu.

Reeseová vybojovala stříbro za 697 cm jen díky lepšímu druhému pokusu. Osm dálkařek s výkony přes 680 cm ještě nikdy v žádné soutěži nebylo. Na Srbku Ivanu Španovičovou, která sedmimetrovým skokem vyhrála kvalifikaci, místo na stupních vítězů nezbylo.

Portugalský trojskokan Pedro Pichardo předvedl pokus dlouhý 17,71 metru, což byl nejlepší kvalifikační výsledek olympijské historie. Jen těsně z dvanáctého místa se do finále dostal bronzový medailista z mistrovství světa Hugues Zango z Burkiny Faso, který letos jako první v hale skočil za osmnáct metrů. Tentokrát pro něj zůstala nepřekonatelná sedmnáctimetrová hranice.

V rozbězích na 1500 metrů byl nejrychlejší Belgičan Ismael Debjani. Mezi vyřazenými je jeden z norské bratrské trojice Filip Ingebrigtsen, mistr Evropy z roku 2016. Jeho mladší bratr Jacob v semifinále bude. Už dříve oznámil, že 5000 metrů nepoběží.

Atletika:

Finále:

Muži:

400 m př.: 1. Warholm (Nor.) 45,94 - světový rekord, 2. Benjamin (USA) 46,17, 3. Dos Santos (Braz.) 46,72, 4. McMaster (Brit. Pan. ostr.) 47,08, 5. Samba (Kat.) 47,12, 6. Copello (Tur.) 47,81, 7. Mägi (Est.) 48,11, 8. Sibilio (It.) 48,77.

Ženy:

Dálka: 1. Mihambová (Něm.) 700, 2. Reeseová (USA) 697 (druhý nejdelší výkon 695), 3 Brumeová (Nig.) 697 (688), 4. Španovičová (Srb.) 691, 5. Bechová-Romančuková (Ukr.) 688, 6. Davisová (USA) 684, 7. Strattonová (Austr.) 683, 8. Sawyersová (Brit.) 680.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:

200 m (vítr -0,4 m/s): 1. Bednarek (USA) 20,01, ...Jirka (ČR) diskvalifikován,

1500 m: 1. Debjani (Belg.) 3:36,00,

trojskok: 1. Pichardo (Portug.) 17,71.

Ženy:

400 m: 1. Paulinová (Dom. rep.) 50,06, ...12. Vondrová 51,14 - postoupila do semifinále, 34. Malíková (obě ČR) 52,83 - nepostoupila do semifinále,

oštěp: 1. Andrejczyková (Pol.) 65,24, ...14. Špotáková 60,52, 16. Ogrodníková 60,03, 19. Gillarová (všechny ČR) 59,16 - nepostoupily do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články