Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Dálkař Tontoglu sebral zlato posledním pokusem, mílařky Mäki a Mezuliáníková jdou dál

Kristiina Mäki si časem 4:04,55 výrazně vylepšila osobní rekord a jako šestá ze svého rozběhu prošla do semifinále závodu na 1500 metrů. Podobný kousek se povedl také Dianě Mezuliáníkové, která si rovněž vylepšila maximum na 4:05,49. Simona Vrzalová naopak v rozběhu končí. Zlato v dálce vybojoval posledním pokusem Řek Miltiadis Tontoglu. Finále překážkářek na 100 metrů vyhrála Portoričanka Jasmine Camachová Quinnová.

Echevarría, bronzový medailista z předloňského mistrovství světa v Dauhá, se blýskl už v kvalifikaci skokem dlouhým 850 centimetrů, což by na trojích předchozích Hrách stačilo na zlatou medaili. Ve finále si formu udržel, ve třetí sérii skočil 841 cm a už to vypadalo, že naváže na svého krajana Ivána Pedrosa, který vyhrál v roce 2000 v Sydney.

Jenže lídr letošních tabulek a mistr Evropy Tentoglu, který byl až do poslední série bez medaile, skočil také 841 cm a lepším druhým pokusem si zajistil zlato. Echevarría, který se při předchozím pokusu zranil, už nedokázal odpovědět. Třetí skončil další kubánský skokan Maykel Massó.

"Neuvěřitelná soutěž a neuvěřitelný poslední skok. Od začátku mi to nešlo, ale nakonec se mi přece jen podařilo vytáhnout něco, abych měl medaili," radoval se vítěz. Pro Řecko získal v Tokiu druhé zlato po skifaři Stefanosi Ntouskosovi. To Echevarría neskrýval zklamání. "Není to to, co jsem čekal. Ani výkon není takový. Ale medaile je nakonec dobrá," řekl Kubánec. Dodal, že zranění je bolestivé a neví, jestli ještě letos bude skákat.

Američan JuVaughn Harrison po sedmém místě v nedělní výšce nedosáhl na medaili ani v dálce. Jen těsně proklouzl mezi osmičku postupujících, pak se sice zlepšil na 815 cm, ale stačilo to jen na páté místo. Mistr světa Tajay Gayle z Jamajky se nedostal přes osm metrů a nevešel se do užšího finále. Jeho výkon poznamenalo zranění ze sobotní kvalifikace.

Camachová-Quinnová potvrdila, že je letos na překážkách nejlepší. Už v semifinále zazářila časem 12,26, což ji zařadilo na čtvrté místo historických tabulek. Ve finále sice byla pomalejší, ale i tak jasně porazila americkou světovou rekordmanku Kendru Harrisonovou. Třetí doběhla Megan Tapperová z Jamajky.

Camachová-Quinnová získala v Tokiu první medaili pro svou zemi a druhé zlato v historii. To první před čtyřmi lety v Riu de Janeiro vybojovala překvapivá vítězka tenisové dvouhry Monica Puigová. "Běžela jsem na světový rekord, ale trefila jsem jednu překážku. Všechno má svůj důvod. Ale mám zlato, moje první," připomněla vítězka, že je vůbec poprvé při velké akci na stupních vítězů. Už v Riu de Janeiro patřila k favoritkám, ale v semifinále upadla.

Z českých mílařek neuspěla jen Vrzalová

Mäki se v prvním běhu nezalekla soupeřek, které měly na kontě podstatně lepší časy. Dravým finišem proklouzla na šesté místo a sedm měsíců po porodu syna Kaapa si vylepšila o více než dvě sekundy osobní rekord z mistrovství světa v Dauhá v roce 2019, kde také postoupila do semifinále.

"Přála jsem si, ať se běží buď rychle, nebo ať postoupím. Asi jsem si to nějak vymodlila," řekla Mäki. Věřila, že se může takhle výrazně zlepšit. "Poslední tréninky a soustředění tomu odpovídaly. Říkala jsem si, že když to nějak nezkazím, tak by to mělo vyjít," poznamenala.

Podobně si vedla Mezuliáníková ve druhém běhu, který navzdory pádu v posledním kole vyhrála největší favoritka Sifan Hassanová z Nizozemska. Česká běžkyně za ní zaostala jen o 32 setin a také si vylepšila tři roky staré maximum ze Zlaté tretry.

"Poslední třístovku se mi zdálo zvláštní, jak vepředu jsem. Čekala jsem, že budeme spolu bojovat víc, ony se ukázaly skoro až na šachovnici. Nebyla jsem si úplně jistá, neměla jsem vypočítáno, jestli jsem na těch postupových příčkách, takže jsem čekala až na tabuli. Pak jsem se radovala, že to vyšlo aspoň na to poslední postupové místo," uvedla.

Hassanová udělala první krok k plánovanému zisku tří zlatých medailí, večer ji čeká finále běhu na 5000 metrů.

Nejrychlejší byl závěrečný třetí rozběh, v němž Faith Kipyegonová z Keni zaběhla 4:01,40. Vrzalová neudržela nasazené tempo a doběhla poslední v čase 4:19,46. Semifinále je na programu ve středu.

Jamajčanka Shericka Jacksonová až moc taktizovala

V rozběhu na 200 m byla nejrychlejší Christine Mbomaová z Namibie časem 22,11. Favoritky ale neběžely naplno, na což doplatila Jamajčanka Shericka Jacksonová. Bronzová ze stovky ve finiši zvolnila a nevšimla si, že se nevejde mezi tři postupující. Její dvě krajanky ale v úterním finále budou. Shelly-Ann Fraserová-Pryceová vyhrála své semifinále s velkým náskokem za 22,13. Elaine Thompsonová-Herahová, která se v Tokiu pokusí obhájit zlatý double z Ria de Janeiro, byla vůbec nejrychlejší. Časem 21,66 si vyrovnala osobní rekord, přestože závěr také vypustila.

Kvalifikaci kladivářů zvládl nejlépe Polák Wojciech Nowicki. Třetí z Ria de Janeiro se hned prvním hodem přiblížil hranici osmdesáti metrů na pouhých 22 centimetrů. Jeho slavnější krajan Pawel Fajdek se trápil. Hod dlouhý 76,46 byl pod kvalifikačním limitem a čtyřnásobný mistr světa si určitě vzpomněl na nezvládnutou kvalifikaci na minulých Hrách. Nakonec ale z devátého místa do středečního finále postoupil.

Výsledky atletiky

Finále:

Muži:

Dálka: 1. Tentoglu (Řec.) 841 (druhý pokus 815), 2. Echevarría 841 (809), 3. Massó (oba Kuba) 821, 4. Cáceres (Šp.) 818, 5. Harrison (USA) 815, 6. Hašioka (Jap.) 810, 7. Montler (Švéd.) 808, 8. Randazzo (It.) 799.

Ženy:

100 m př. (vítr -0,3 m/s): 1. Camachová-Quinnová (Portor.) 12,37, 2. Harrisonová (USA) 12,52, 3. Tapperová (Jam.) 12,55, 4. Amusanová (Nig.) 12,60, 5. Visserová (Niz.) 12,73, 6. Charltonová (Bah.) 12,74, 7. Cunninghamová (USA) 13,01, 8. Andersonová (Jam.) 13,24.

Rozběhy a kvalifikace:

Ženy:

1500 m: 1. Kipyegonová (Keňa) 4:01,40, ...13. Mäki 4:04,55, 22. Mezuliáníková 4:05,49 - postoupily do semifinále, 41. Vrzalová (všechny ČR) 4:19,46 - nepostoupila do semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články