Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Ženský plážový volejbal ovládly Američanky Rossová a Klinemanová

Americké beachvolejbalistky April Rossová a Alix Klinemanová ve dvou setech 21:15 a 21:16 porazily Australanky a staly se olympijskými vítězkami. Rossová tak zkompletovala olympijskou medailovou sbírku, kdy si po stříbru z Londýna 2012 a bronzu z Ria de Janeiro 2016 veze tokijské zlato.

Olympijské vítězky v plážovém volejbale April Rossová a Alix Klinemanová
zdroj: ČTK/AP autor: Felipe Dana

Devětatřicetiletá Rossová získala každou medaili s jinou partnerkou. K londýnskému stříbru jí pomohla Jennifer Kessyová, k třetímu místu v Brazílii zase Kerri Walshová Jenningsová, která ovládla předchozí tři olympijské turnaje s Misty Mayovou-Treanorovou. K nejcennějšímu kovu jí nyní pomohla jednatřicetiletá Klinemanová, jež pod pěti kruhy debutovala, ale společně už předloni opanovaly mistrovství světa v Hamburku.

Bronzové medailistky z tohoto MS Taliqua Clancyová a Mariafe Artachová získaly pro Austrálii první olympijskou medaili v plážovém volejbale od roku 2000, kdy turnaj v Sydney vyhrály Natalie Cooková a Kerri Pottharstová. Rossová s Klinemanovou vrátily zlato do USA poté, co v Riu po předchozí šňůře Mayové s Walshovou triumfovaly Němky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová. Ludwigová s novou partnerkou Margaretou Kozuchovou nestačily na americký pár ve čtvrtfinále.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr ženského finále v plážovém volejbale
Dostupnost videa skončí: 09.08.2021 06:09

Americký plážový volejbal získal medaili na sedmé olympiádě za sebou. Reprezentanti USA nechyběli na stupních vítězů od zavedení sportu do programu her v roce 1996. Podobnou sérii dosud držela také Brazílie, její zástupci ale v Tokiu došli nejdál do čtvrtfinále.

"Nebylo snadné udržet tradici, kterou USA v beachvolejbale mají. Moc to pro nás znamená. Zbytek světa je teď tak dobrý. Spousta různých zemí se stará o to, že laťka je hodně vysoko. A my to zvládly," řekla Rossová. S Klinemanovou ztratily během turnaje v Šiokaze Parku jediný set v sedmi zápasech. "Má to pro nás pohádkový konec," dodala Klinemanová.

Bronz získaly švýcarské mistryně Evropy Joana Heidrichová a Anouk Vergéová-Depréová po dvousetové výhře nad lotyšským párem Tina Graudinová, Anastasija Kravčenoková. Pro svoji zemi vybojovaly první olympijskou beachvolejbalovou medaili v ženské kategorii a po 17 letech navázali na třetí místo krajanů Patricka Heuschera a Stefana Kobela z Atén.

"Splnily jsme si sen a doufáme, že inspirujeme hodně dětí u nás doma, aby hrály beachvolejbal. Za těch pět let jsme si prošly spoustou emocí. Měly jsme operaci zad, covid, problémy se motivovat na začátku pandemie..." přiznala Vergéová-Depréová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články