Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Ženská reprezentace v basketbalu 3x3 chybovala a o OH si nezahraje. Šanci dostanou muži

Nečekaná změna nastala v kvalifikaci basketbalu 3x3 o olympijské hry. Březnového turnaje v Indii se nakonec kvůli chybě nezúčastní české ženy, jak se původně předpokládalo, ale místo nich dostanou šanci muži.

O vyřazení Češek z kvalifikačního turnaje rozhodla Mezinárodní basketbalová federace FIBA, která při kontrole zjistila, že ženská reprezentace během jednoho z turnajů udělala administrativní chybu, a po odebrání bodů došlo k zásadním přesunům v žebříčku.

"Některé turnaje zařazené do světového rankingu nepořádá přímo federace, ale třetí strany. Při jednom z těchto podniků došlo k omylu, když se na soupisce objevila hráčka, která v
průběhu sezony některé turnaje odehrála, na tomto konkrétním ale nebyla. V tom samém termínu nastoupila v ligové soutěži v pětkovém basketbale. Při důkladné kontrole zjistila FIBA pochybení, proto ženský reprezentační tým potrestala odebráním bodů v rankingu federací," vysvětlil generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Tímto zásahem světové federace FIBA přišly Češky nečekaně o šanci v Indii zabojovat o jedno ze tří zbývajících míst na olympijských hrách v Tokiu. Smutná informace pro ně ale znamenala dobrou zprávu pro české muže.

"Tím, že o šanci hrát kvalifikaci přišly ženy, vznikla tato šance pro mužský národní tým. Opačný proces proběhl u Španělů, když přišli o mužský tým v kvalifikaci a naopak se tam objevil ten ženský," uvedl Konečný. U Španělska k žádnému pochybení nedošlo, změna je závislá na posunech v žebříčcích federací v rámci potrestání ženského týmu.

Češi o účast pod pěti kruhy budou hrát mezi 18. a 22. březnem turnaj v Indii a jejich soupeři budou ve skupině A Mongolsko, Polsko, Brazílie a Turecko.

"Je to pro nás milé překvapení, se kterým jsme už nepočítali. Máme na přípravu málo času, ale snažíme se všechno vyřešit co nejrychleji a naplánovat to tak, abychom byli co nejsilnější. V Dillí bude zřejmě velmi podobně jako při kvalifikaci o MS v Portoriku, to znamená vysoká teplota a skoro stoprocentní vlhkost a bude tím pádem hodně záležet na fyzické přípravě," reaguje na novinky reprezentační trenér mužů v 3x3 Michal Kruk.

Z celkového pole 20 týmů na olympijský turnaj postoupí 3 týmy. Muži nebudou mít šanci o postup dostatečně bojovat na všeobecném kvalifikačním turnaji v Maďarsku. O tuto možnost je připravila účast ženské reprezentace v pětkovém basketbale na OH v Londýně 2012.

"Šance na postup jsou otevřené, není favoritů. V basketbalu 3x3 se často děje to, co nikdo nečekal, takže je možné všechno," věří Kruk, že kvalifikačním turnajem to pro jeho svěřence nemusí končit.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články