Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Zemřel Jacques Rogge. Olympijský výbor vedl dvanáct let

Světové olympijské hnutí ztratilo výraznou postavu. Ve věku 79 let zemřel bývalý předseda MOV Jacques Rogge. Někdejší belgický jachtař a ortoped vedl výbor v letech 2001 až 2013, poté byl jeho čestným předsedou.

Jacques Rogge
zdroj: Getty Images

Rogge se stal osmým mužem v čele olympijské organizace v červenci 2001, kdy po 21 letech vystřídal Španěla Juana Antonia Samaranche. O osm let později post obhájil, v září 2013 jej nahradil Němec Thomas Bach.

"Jacques především miloval sport a být mezi sportovci. Tuhle vášeň přenášel na všechny, kdo ho znali. Jeho zápal pro sport byl nakažlivý," uvedl v prohlášení Bach. "Bude se na něj vzpomínat především jako na propagátora mládežnického sportu a zakladatele olympijských her mládeže," dodal.

Rogge se jako sportovec třikrát zúčastnil olympijských soutěží v jachtingu, v němž byl i mistrem světa, reprezentoval také v ragby. Po ukončení aktivní kariéry působil v čelných funkcích Belgického olympijského výboru, jehož byl v letech 1989 až 1992 předsedou. Vedl taktéž Asociaci evropských olympijských výborů.

Členem MOV byl od roku 1991, o sedm let později se dostal do výkonného výboru. Po zvolení předsedou v roce 2001 označil za svou prioritu boj proti dopingu a korupci a také proti gigantismu a okázalosti olympiád.

MOV uvedl, že na Roggeovu počest bude olympijská vlajka v sídle organizace v Lausanne na pět dnů spuštěna na půl žerdi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články