Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Z Tokia nabídneme vše podstatné, česká stopa je primární, zdůrazňuje výkonný ředitel ČT sport

Už v pátek startují odložené letní olympijské hry a na slavnostní zahájení se samozřejmě připravuje i program ČT sport. Jeho ambice je jako tradičně nemalá: nabídnout divákům co možná největší počet přenosů s českou účastí. Zprostředkovat dění ale bude tentokrát složitější než jindy. Ať už kvůli koronavirovým opatřením v Tokiu, tak i vysílacím právům. "Ale nabídneme vše podstatné," slibuje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. Vysílání z letních olympijských her 2020 sledujte od 23. července na ČT sport, webu ctsport.cz a v HbbTV.

LOH 2020 na ČT sport
zdroj: ČT

"Olympiáda je svátek a všichni, co ve sportu pracují, se na ni těší. To samé platí o televizích. My už máme na místě techniky, kteří propojili trasy do Kavčích hor. Dnes ráno tam přistála také část komentátorů, redaktorů a produkce," říká Ponikelský.

Na místo míří tým 28 lidí z ČT. "Což je za dobu dvanácti let, kdy já jsem v České televizi, nejmenší výprava," tvrdí Ponikelský.

"Všechno provází přísná bezpečnostní opatření. Naše výprava čekala šest hodin na letišti, než prošla všemi kontrolami. Japonci opravdu kontrolují všechny papíry a údaje," dodává.

Diváci se mohou na sportovním programu České televize těšit na vše důležité. "S důrazem na českou stopu, jsme Česká televize. Diváci dostanou úplný servis. Ale jsme majitelem pouze sublicence, v roce 2017 se toto výrazně změnilo," upozorňuje Ponikelský na změnu ve vysílání.

Na základě různých jednání se ČT nicméně povedlo navýšit počet na 300 vysílacích hodin.

"Diváci v tomto případě určitě budou nemile překvapeni. V Riu (LOH 2016, pozn. red) jsme drželi hlavní licenci, mohli jsme vysílat na dvou programech, měli jsme až osm streamů, na české území se tak prakticky dostalo vše z olympiády," vysvětluje výkonný ředitel ČT sport.

To bude tentokrát jinak. Odložené Hry půjdou pouze na jednom programu. ČT může každý odvysílaný úsek jednou zreprízovat, což je podstatné hlavně kvůli časovému posunu.

"Získali jsme možnost informovat ve vysílaní pomocí zpravodajských klipů a ve výjimečných případech, kdy proti sobě půjdou finálové disciplíny s českou účastí, se může používat i vysílání na webu ctsport.cz či přes červené tlačítko HbbTV," popisuje Ponikelský situaci.

LOH v Tokiu
zdroj: ČT 24

Problémem jsou a budou i zmíněná koronavirová opatření. Rozhovory se sportovci mohou mít ze sportovišť pouze 90 vteřin. "Jsou to věci, které ochudí televizní vysílání," ví Ponikelský.

Původní vize byla ještě před pandemií v roce 2019 přitom taková, že ČT bude mít například studio přímo na místě v českém velvyslanectví.

"A další zpravodajské body tak, aby měl divák informace z atraktivních tokijských míst. Tohle všechno padlo, na jaře 2020 jsme vše rušili. Pak jsme stavěli novou operaci," vzpomíná Ponikelský.

Ona nová vysílací operace právě nyní začíná...

LOH v Tokiu na ČT sport

- vysílání přímých přenosů od půlnoci, respektive 02:00 až do odpoledních hodin

- odpolední reprízy neodvysílaných přenosů

- v 18:00 blok Hodina z Tokia včetně rozhovoru s českými sportovci

- večerní vysílání olympijských highlightů a studio provázené Barborou Černoškovou včetně expertů a analýz výkonů nejen v elektronické tužce

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články