Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Většina nákladů na OH byla zaplacena. Šéf ČOV Kejval řeší, co se zmařenou investicí

Očekávaný odklad Her v Tokiu už je jasný. Ale co bude dál? Znám není ještě ani přesný termín v roce 2021. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval vidí před sebou a celým sportovním světem velké výzvy. Verdikt uvítal, ale už příští dny bude hlavně řešit, co si počít s již zaplacenými náklady. 

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jiné rozhodnutí se dalo těžko očekávat. "Situace se nezlepšuje, naopak zhoršuje, byl to logický krok, který jsme v posledních dnech očekávali," shrnul Kejval.

Tlak se stupňoval rychle, Mezinárodní olympijský výbor ještě o víkendu hovořil o čtyřech týdnech, nakonec vynesl verdikt mnohem rychleji. "Byla to hra o čas, sledovalo se, jak se situace bude vyvíjet. Když to naplno propuklo i v Severní Americe, byla to jen otázka času... Téměř až hysterie z některých stran vedla k tomu, aby se rozhodnutí udělalo rychle," dodal předseda ČOV.

Apely se množily. Lavinu spustili Kanaďané, když jako první rozhodli, že nepustí své sportovce na Hry, budou-li se konat v původním termínu letošního léta.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Už alespoň víme, na čem jsme. Teď jde o to vyčíslit škody

"Vzhledem k ochraně zdraví všech toto rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru i japonských organizátorů vítáme. A zároveň jim přejeme hodně sil, protože všechny bude stát ohromné úsilí zajistit potřebné změny. Věříme, že olympijské hry v roce 2021 budou známkou toho, že se celý svět s pandemií vyrovnal a život se vrací do normálu," uvedl Kejval.

Posunutí Her označil za obrovskou výzvu pro všechny. "Sportovce a jejich týmy, sportovní svazy a federace, organizátory i nás. Ponese s sebou i finanční náklady, které ale nyní nelze ani odhadem vyčíslit. Zatím jistě víme jen to, že se můžeme upínat k roku 2021. S tím tedy začínáme řešit všechny věci, které souvisejí s přípravami na olympijské hry i našimi dalšími aktivitami," dodal předseda ČOV.

Kejvala trápí v této chvíli otázka financí. "Teď řešíme problém, že výrazná část nákladů na olympiádu za naší stranu už byla zaplacena, a teď nevíme, co s tím budeme dělat, jestli nám peníze někdo vrátí, jestli nám propadnou, nebo jestli se ta rezervace ubytování, dopravy jen posune."

Program na příští dny a týdny je tedy jasný. "Navíc hospodaříme ve velké části s veřejnými prostředky, takže to pro nás bude velká výzva vyúčtovat a vysvětlit, protože se bude jednat o zmařenou investici," zdůraznil Kejval.

Nový cíl, ale co nové kvalifikace?

Zatím není znám nový termín Her. "Rozhodnutí je velmi čerstvé. Pro nás i sportovce platí, že makáme dál. Máme nový cíl," řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf tokijské mise.

Odložení Her je podle něho velkým zásahem do přípravy reprezentantů, pro které je olympiáda vrcholem čtyřletého cyklu. "Co se sportovců týká, jejich trenéři nejlépe vědí, co dělat. Hlavní je se udržovat v aktivitě, ale v bezpečí a v rámci aktuálních nařízení. Věřím, že omezení v dohledné době pominou a pak se zase budeme moct připravovat naplno. Mezitím už snad budeme znát detaily ke kvalifikacím. Máme před sebou zkrátka novou výzvu," dodal dvojnásobný olympijský vítěz Doktor.

"Byť se olympiáda bude konat v roce 2021, bude se stále jmenovat Tokio 2020. To znamená, že z hlediska práva, kdo se kvalifikoval k dnešnímu dni, což je 40 Čechů, tak by ta nominace měla platit. A ty dokvalifikace, které měly probíhat a neprobíhají, tak by proběhly až ve druhé polovině roku nebo na začátku příštího roku," vysvětlil Kejval.

Předseda komise sportovců ČOV David Svoboda rozhodnutí o odkladu Her očekával. "Vzhledem ke všem okolnostem si to z velké části čeští sportovci i přáli. Po několikatýdenní a velmi nepříjemné nejistotě jsme rádi, že máme jasno a že víme, co nás čeká," řekl olympijský šampion v moderním pětiboji.

"Pro sportovní prostředí je to velká úleva, i když teď bude následovat spousta změn a řešení dalších problémů, které toto významné rozhodnutí přinese. Věříme, že všechno zvládneme a že se sportovci v klidu a perfektně připraví na jednu z jejich nejdůležitějších soutěží, která je příští rok v Tokiu čeká," dodal Svoboda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články